StoryEditorOCM
Svijetmirovna formula?

Švicarska pristala biti domaćin globalnog mirovnog summita na zahtjev Zelenskog. Moskva: ‘Ništa nećete postići!‘

Piše HINA
15. siječnja 2024. - 21:37

Švicarska je u ponedjeljak pristala biti domaćin globalnog mirovnog samita o Ukrajini na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Neutralna Švicarska prethodno je djelovala kao posrednik u rješavanju sukoba i sada bi mogla pomoći u pronalaženju rješenja za rat koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače 2022.

"Na zahtjev ukrajinskog predsjednika, Švicarska je pristala biti domaćin samita o mirovnoj formuli", priopćila je švicarska vlada.

"Sada se razrađuju drugi detalji", dodaje švicarska vlada.

image
Alessandro Della Valle/Afp
 

   Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za medije sa švicarskom kolegicom Violom Amherd nije dao opširan popis sudionika planiranog mirovnog samita, ali je nagovijestio koje sudionike želi.

"Otvoreni smo za sve zemlje koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet na mirovnom samitu, stoga izvucite zaključke o tome koga ćemo pozvati", rekao je Zelenski.

"Željeli bismo da globalni jug bude prisutan... Važno nam je da pokažemo da je cijeli svijet protiv agresije Rusije i da je cijeli svijet za pravedan mir", dodao je.

Ni Zelenski ni Amherd nisu dali nikakve pojedinosti o tome kada ili gdje bi se samit mogao održati u Švicarskoj.

Istaknuli su da će njihovi timovi početi organizirati samit u utorak. Zelenski je u Švicarskoj, a trebao bi se sastati s drugim svjetskim čelnicima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

image
Alessandro Della Valle/Afp
 

Među uglednicima s kojima bi se mogao susresti je kineski premijer Li Qiang koji je također ovaj tjedan u Davosu.

Ukrajina je u nedjelju rekla da je od vitalnog značaja da Peking bude uključen u pregovore o okončanju sukoba. Zelenski je u ponedjeljak rekao da Kina, jedan od ključnih saveznika Rusije, igra "veliku ulogu" u svijetu i želi da Peking sudjeluje.

"Jako bismo željeli da Kina bude uključena u našu (mirovnu) formulu, kao i u samit", poručio je Zelenski.

"Ali ne ovisi sve o našim željama", dodao je.

Zelenski je prvi put objavio svoju mirovnu formulu na samitu skupine G20 u studenom. Njegova mirovna formula poziva na obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, kao i oslobađanje svih zarobljenika. Kremlj je u ponedjeljak odbacio razgovore u Davosu o mirovnim prijedlozima Ukrajine, rekavši da se ništa neće postići jer Rusija nije uključena u rasprave.

image
Alessandro Della Valle/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:58