StoryEditorOCM
Svijetskupe integracije

Švedski Kurdi strahuju da će platiti cijenu ulaska Švedske u NATO: Turci ne misle odustati od svojih zahtjeva, a sve bi se moglo odraziti i na borbu protiv Islamske države

Piše hina
28. lipnja 2022. - 12:36

Švedski Kurdi strahuju da će postati pijun u pregovorima o ambiciji Stockholma da se pridruži NATO-u ukoliko zapad učini ustupke i dobije potporu Turske za članstvo Švedske u vojnom savezu. 

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, a šefovi država i vlada NATO-a srdačno su pozdravili njihove kandidature kao "povijesni trenutak". 

No, njihovom članstvu se protivi Turska koju je razbjesnila njihova potpora kurdskim militantima i embargo na izvoz oružja Turskoj zbog upada u Siriju 2019. godine.

"Ne želimo Kurde za pregovaračkim stolom", rekao je Shiyar Ali, skandinavski predstavnik pretežno kurdskih regija u sjevernoj Siriji.

Nordijske zemlje za ulazak u NATO trebaju potporu svih 30 članica. Švedska kurdska dijaspora od 100.000 ljudi i podrška Stockholma za prava Kurda dugo su bile točke prijepora u odnosima s Ankarom.

"Švedska je bila trn u oku Turske, kritizirajući turska kršenja ljudskih prava; u Švedskoj postoji snažna kurdska dijaspora čiji dijelovi suosjećaju s PKK", rekao je Paul Levin, direktor Instituta za turske studije na Sveučilištu Stockholm. 

PKK (Kurdistanska radnička stranka) od 1984. godine vodi pobunu u Turskoj u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi.

Istodobno s pregovorima o članstvu nordijskih zemalja u NATO-u, turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je novim upadom u sjevernu Siriju kako bi vratio gradove koje drže sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, a koje podržava Washington.

Kurdska milicija YPG ključni je dio sirijskih demokratskih snaga koje kontroliraju velike dijelove sjeverne Sirije, a Washington ih smatra važnim saveznikom protiv Islamske države.

Ankara ih smatra produžetkom militanata PKK i proglasila ih je terorističkom skupinom. Tursku ljuti i američka, francuska i njemačka podrška YPG-u. 

Švedska vlada te veleposlanstvo Ankare u Stockholmu odbili su komentirati aktualne pregovore s Turskom. NATO je naveo da je zabrinutost Turske za njezinu sigurnost legitimna. 

Švedska vlada je u lipnju preživjela glasanje o povjerenju uz pomoć bivše kurdske borkinje koja je tražila kontinuiranu potporu Kurdima i time dodatno naljutila Ankaru. 

Ispunjavanje turskih zahtjeva, još uvijek nejasnih, naštetilo bi ugledu Švedske i moglo bi zakomplicirati borbu protiv Islamske države.

"Strahujemo da Kurdi postaju žrtve politike", upozorio je Ahmed Karamus, švedski supredsjedatelj Nacionalnog kongresa Kurdistana, kurdske krovne skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:11