StoryEditorOCM
Svijetpodaci unicef-a

Stravična bilanca rata: dvije trećine ukrajinske djece moralo napustiti svoje domove od početka ruske invazije, raseljeno ih je gotovo pet milijuna!

Piše Hina
12. travnja 2022. - 09:24

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece moralo je napustiti svoje domove u šest tjedana ruske invazije, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF.

UN je također potvrdio da je poginulo najmanje 142 djece, iako upozorava da je stvarni broj gotovo sigurno puno veći.

Manuel Fontaine, UNICEF-ov direktor programa za izvanredne situacije koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da je 4,8 milijuna od 7,5 milijuna ukrajinske djece raseljeno u tako kratkom vremenu nešto što se nije dogodilo tom brzinom u 31 godinu njegovog humanitarnog rada.

Za onu djecu za koju se procjenjuje da su ostali u svojim domovima "gotovo polovici prijeti da neće imati dovoljno hrane", rekao je Fontaine Vijeću sigurnosti UN-a.

Upozorio je da je situacija vjerojatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, gdje nema vode ni sanitarnih usluga, a opskrba hranom i lijekovima je poremećena.

U međuvremenu, ukrajinski veleposlanik u UN-u Serhij Kislicja tvrdi da je Rusija odvela više od 121.000 djece iz Ukrajine i navodno je izradila nacrt zakona za pojednostavljenje i ubrzanje postupaka posvajanja.

Fontaine je rekao da zasad "nema dokaza" za takve optužbe, ali da će UNICEF to istražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 14:19