StoryEditorOCM
Svijetpa je li moguće?

Šef joj u mailu poslao x, y i nekoliko upitnika, ona ga tužila za seksualno uznemiravanje!? A tek druge ‘gadosti‘...

Piše Vijesti SD
18. svibnja 2023. - 11:32

Londonska stručnjakinja za tehnologiju Karina Gasparova tužila je svog šefa za seksualno uznemiravanje jer je u službenim e-mailovima pisao “XX” na mjesta na kojima je tražio više informacija. Gospođa je te X-eve protumačila kao poljupce i seksualne aluzije. Ova IT stručnjakinja rekla je na radnom sudu da je njezin šef Aleksander Goulandris u službenoj korespondenciji koristio i upitnike u istoj poruci, što je ona protumačila kao šifru za pitanje kada će biti “spremna za seksualne odnose”, piše The Times.

Kao dodatni dokaz svoje teze, ustvrdila je da je šef preimenovao radni dosje u “ajg”, što su zapravo njegovi inicijali, no njezino je tumačenje da je to bila kratica za “A Jumbo Genital”, odnosno “glomazne genitalije”. Gasparova, koja je u IT tvrtki angažirana kao voditeljica projekata, također je optužila Goulandrisa da joj se “pokušavao upucavati” dok je prolazio rukama kroz svoju kosu i pritom “buljio” u nju, piše Telegram.

Sud je odbacio optužbe

Sud je, sasvim očekivano, odbacio optužbe Gasparove, koje su uključivale nekoliko drugih “nevinih” incidenata povezanih s radom, koje je ona protumačila kao “zlokobne” motive. Gasparova je tužila essDOCS, tehnološku tvrtku u Londonu, za seksualno uznemiravanje, no sutkinja je odbacila njezinu tužbu, presuđujući da je imala “iskrivljenu percepciju svakodnevnih događaja” i redovito krivo tumačila “bezazlene” interakcije.

Gasparova se u essDOCS-u zaposlila 2019. godine, radeći izravno za Goulandrisa, koji je bio jedan od šefova tvrtke i bivši izvršni direktor. Sudu u Londonu je ispričala da je šefovima rekla kako misli da Goulandris želi imati seksualni odnos s njom te da se prema njoj loše ponaša jer je “odbila njegova udvaranja”.

Tvrdila je da je ponašanje njezina šefa uključivalo vikanje, potkopavanje njezinih tvrdnji na sastancima s klijentima i micanje s ključnih projekata na kojima je mogla raditi. Tvrdila je da je Goulandris bio “bogat i moćan čovjek” te da njegovo ponašanje nije bilo “očito” jer je “čovjek na njegovoj poziciji prepametan da radi očita udvaranja”.

Krivo tumačila nevine interakcije

Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Emmom Burns u pravorijeku je navelo da se slučaj Gasparove “temeljio na krivom tumačenju naizgled nevinih interakcija” s Goulandrisom i “pronalaženju zlokobnog motiva u njima”. Gasparova je posvjedočila da je 2019. godine Goulandris dotaknuo njezinu nogu svojom nogom ispod stola i “buljio u nju”, zbog čega se osjećala “tjeskobno i neugodno”. Tribunal je presudio da se incident uistinu dogodio, ali da je bio slučajan i “bezazlen”.

Goulandris je rekao sudu da je dvije godine kasnije Gasparova krivo protumačila njegovu uljudnost kao “flertanje” kada joj je rekao “ugodnu večer”. Gasparova je tvrdila da joj je “ugodnu večer” poželio “primamljivim i zavodljivim glasom”.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:07