StoryEditorOCM
Svijetpredizborno čišćenje

Ruski neovisni medij Meduza na meti cyber napada Putinova režima: ‘Žele nas u potpunosti uništiti!‘

Piše vijesti sd
12. ožujka 2024. - 13:34
Meduza navodi da ruske organizacije sve više blokiraju njihove servere, onemogućuju pristup web stranicama, te hakiraju račune novinara (ilustracija)Afp

Meduza, neovisni medij na ruskom jeziku, optužio je ruske vlasti da su prošlog mjeseca pokrenule val cyber napada bez presedana s namjerom da ih "unište".

U priopćenju od 11. ožujka, latvijska Meduza rekla je da su napadi počeli otprilike u vrijeme kada je Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski oporbeni vođa, umro u zatvoru na Arktiku.

"U veljači 2024. ruske su vlasti pokrenule niz kibernetičkih napada na Meduzu, intenzivnijih od svih s kojima smo se ikada suočili. Iako nemamo izravnih dokaza, vjerujemo da je ova kampanja pokušaj potpunog uništenja Meduze", stoji u priopćenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

‘prijetnja‘ ruskom ustavnom poretku

Meduza navodi da ruske vlasti i organizacije povezane s Kremljom sve više blokiraju njegove servere, onemogućuju pristup web stranicama, hakiraju račune novinara koristeći takozvani phishing i druge tehnike.

List navodi kako napadi pokazuju da su ruske vlasti spremne potrošiti golema sredstva kako bi postigle svoj cilj.

Napad na Meduzu, vodeći ruski izvor vijesti, dolazi uoči strogo kontroliranih predsjedničkih izbora 15. i 17. ožujka. Očekuje se da će predsjednik Vladimir Putin osvojiti peti mandat jer nema konkurencije.

Prošle godine Rusija je označila Meduzu, medijsku kuću koju financiraju čitatelji, "nepoželjnom organizacijom" tvrdeći da je "prijetnja" ruskom ustavnom poretku i sigurnosti.

image

Napad na Meduzu dolazi uoči strogo kontroliranih predsjedničkih izbora 15. i 17. ožujka na kojima bi Vladimir Putin trebao osvojiti peti mandat jer nema konkurencije

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:19