StoryEditorOCM
Svijetsuludi juriš

Ruska vojska napala je ukrajinske položaje u vozilima za golf s otvorenim krovom. Uslijedilo je krvoproliće

Piše vijesti sd
5. ožujka 2024. - 21:07

Nepromišljeno je, ako ne i ludo, koristiti otvoreno, neoklopljeno terensko vozilo - u biti, teška vozila za golf - u borbi na samo pola kilometra od prve crte.

Ali dvije godine nakon šireg ruskog rata protiv Ukrajine, ruski su zapovjednici u najmanju ruku nesmotreni, ako ne i ludi. Navodno je ovog vikenda ruska postrojba - vjerojatno 488. motornostreljačka pukovnija - napala položaje koje je držala ukrajinska 60. mehanizirana brigada u Jampolivki, u istočnoj Ukrajini, Donjecka oblast.

Ruska kolona koja je uključivala ono što je izgledalo kao oklopni traktori MT-LB i najmanje jedan tenk T-90 kretala se zapadno prema Jampolivki. To samo po sebi nije bilo neobično. Ono što je bilo neobično je što je još bilo u jurišnoj skupini.

Nekoliko Desertcross 1000-3 ATV-a. Desertcross kineske proizvodnje je ATV s 85 konjskih snaga. To je vrsta stvari koju možete naći na gradilištu ili na farmi. To nije stvar koju biste jahali u bitku, jer nema oklopa i oružja.

Ali kako su gubici ruskih vozila premašili 10.000 krajem prošle godine, Kremlj je kupio 2.100 Desertcrossesa za 17.000 dolara po komadu. i otpremio ih u Ukrajinu. Iako ima smisla da ruske pukovnije koriste terenska vozila kao pomoćna vozila u pozadinskim područjima, nema smisla nakrcati ih pješaštvom i dodati ih jurišnim skupinama.

To je upravo ono što je neki bezosjećajni ruski zapovjednik učinio ovog vikenda. I s predvidljivim rezultatima. Dok se jurišna skupina približavala na pola kilometra ili tako nešto od najudaljenijih ukrajinskih položaja, 60. brigada je zasula skupinu kazetnim granatama, a zatim je gađala bespilotnim letjelicama natovarenim eksplozivom.

Kad se dim razišao, T-90 i nekoliko Desertcrossesa ležali su uništeni među mnoštvom mrtvih Rusa.

Dovoljno je teško da T-90 od 51 tone ili MT-LB od 13 tona preživi nepodržani juriš po danjem svjetlu kroz zonu ubijanja topništva i dronova. To je nemoguće za Desertcross od 1,5 tona.

Ali kada vašoj pukovniji nedostaju druga sredstva za prijevoz pješaštva do linije kontakta, a niste previše zabrinuti zbog gubitaka, mogli biste riskirati. I tako dajemo smisao besmislenoj odluci da hrpu golf vozila ubacimo u bitku.

Ruski neumorni napadi duž cijele crte bojišnice od prošle jeseni - napadi koji su je koštali tisuće vozila - mogli bi stvoriti dojam da Kremlj ima viška opreme.

Nema. Gotovo pola milijuna ruskih snaga u Ukrajini gubi najmanje 500 tenkova i borbenih vozila mjesečno već nekoliko mjeseci, prema Oryxu. A s ruskom industrijom koja se bori da proizvede više od 400 novih borbenih vozila pješaštva BMP i otprilike isti broj novih tenkova T-72 ili T-90 svake godine, ravnoteža - tisuće borbenih vozila i tenkova - mora doći iz ruskih zaliha bivših sovjetskih vozila, zaostalih iz Hladnog rata.

Te su zalihe po definiciji konačne. A ako se trenutna stopa gubitaka nastavi, Kremlj bi mogao ostati bez tenkova i BMP-ova u sljedećih 18 mjeseci. Što objašnjava, ako ne i opravdava, odluku nekog ruskog pukovnika da strpa pješaštvo na otvorena terenska vozila i pošalje ih u borbu iza posljednjih nekoliko oklopnih vozila svoje pukovnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:11