StoryEditorOCM
Svijetpiši propalo

Rusi stavljaju radio ometače na tenkove za blokiranje ubojitih ukrajinskih dronova, ali uzalud im trud: Ne rade!

Piše Vijesti SD
2. veljače 2024. - 07:39

Ruski napad u blizini Novomikhailivke, nekih 16 kilometara od Donecka, na istoku Ukrajine, u Moskvi bi mogao izazvati paniku. Napad u utorak bio je mali, u njemu su sudjelovala samo tri tenka T-72, sedam oklopnih traktora MT-LB i tek jedno borbeno vozilo BMP-2, vjerojatno iz 20. divizije ruske vojske. Ukrajinski dronovi potpuno su ih uništili za tri sata, što nije tako neobično, navodi David Axe za Forbes.

No ono što bi ruske zapovjednike trebalo zabrinuti jest činjenica da ukrajinskim dronovima nimalo nije smetala oprema za elektronsko ratovanje koju Rusi pričvršćuju na svoja vozila netom prije napada kako bi ju omeli.

Ti  EW sustavi bi trebali poremetiti signale kojima upravljači dronova koriste svoje letjelice napunjene eksplozivom. To je  ometanje tijekom ovog napada bilo potpuno neuspješno i dronovi su brzo razorili rusku kolonu. Ruske snage "nemaju veliku zaštitu od neprijateljskih dronova. Sve što instaliraju je već davno zastarjelo i ne pokriva nove neprijateljske frekvencije, požalio se jedan ruski bloger.

Dok čekaju američku pomoć, Ukrajinci škrto koriste municiju. Ispaljuju 2000 rundi dnevno, tek petinu onoga što mogu ispaliti Rusi. Ukrajinske trupe se zbog toga okreću FPV dronovima, koji koštaju tek nekoliko stotina dolara po komadu. Ukrajina izrađuje, a potom baca na ruske vojnike desetke tisuća takvih dronova svakog mjeseca.

Ometanje je dosad bilo najbolja ruska obrana od najezde ukrajinskih dronova, jednako kao što je i za Ukrajinu to najbolja obrana protiv jednako velike gomile ruskih dronova. Razlika je u tome što ukrajinsko ometanje još uvijek funkcionira.

Rusi su pak nezadovoljni. "Problem zahtijeva hitne korake", piše ruski bloger.

image

Na krovu sklepani prijenosni sustav za elektroničko ratovanje u obrani protiv ukrajinskih dronova

screenshot

Kada su FPV dronovi krajem godine zamijenili artiljeriju kao najozbiljnija prijetnja ruskim kopnenim snagama, ruska vojska odgovorila je tako što su na svoja vozila počeli pričvršćivati sve radioometače koje su imali pri ruci - prijenosne RP-377 i nešto snažnije ometače Volnorez, koji se magnetom pričvršćuju s vanjske strane tenka.

Postojao je rizik da bi ometači mogli poremetiti ukrajinske operacije dronovima. "Vidio sam spektrograme", napisao je ukrajinski stručnjak za dronove Serhij Beskrestnov nakon što je proučio zaplijenjeni RP-377 ometač i zaključio da je ometanje visoke kvalitete.

Ako je do toga i došlo, očito nije dugo trajalo. Danas ukrajinski dronovi bez prestanka lete duž čitave 960 kilometara duge bojišnice. „Čini se kako je ovo strategija ukrajinskih oružanih snaga", primijetio je drugi proruski bloger kazavši kako su Ukrajinci krenuli u obranu i koriste dronove, te „pričaju bajke o nestašici granata".

Nedostatak granata u Ukrajini je zapravo stvaran, ali i bez toga njihov glavni pristup ratovanju je dron, zaključuje David Axe.

image

Ukrajinski vojnik navodi FPV dron na ruske položaje

Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:16