StoryEditorOCM
Svijetgrad duhova

Rusi objavili jedan od najvećih vojnih uspjeha ove godine, slavi i Putin; Ukrajinci sve demantiraju

Piše Hina
25. prosinca 2023. - 23:05
Snage Kijeva, suočene s dobro utvrđenim ruskim vojnicima, nisu ostvarile veći napredak u protuofenzivi (ilustracija)Yasuyoshi Chiba/Afp

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad Marijinkom, gradom na istoku Ukrajine, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, no ukrajinska vojska tu je informaciju opovrgnula.

Šojgu je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da su ruske snage zauzele Marijinku, što bi značilo jedan od najznačajnijih teritorijalnih dobitaka za Moskvu otkako je zaposjela Bahmut u svibnju.

Ukrajinska vojska zanijekala je tvrdnje Rusije da su njezine snage zauzele Marijinku.

"Pogrešna je informacija o zauzimanju Marijinke", rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Oleksandr Štupun za ukrajinsku nacionalnu televiziju.

"Naše snage su u gradu", dodao je.

Većina izvješća Marijinku, jugozapadno od središta Donjecka koji drži Rusija, opisuje kao grad duhova.

Putin je rekao da će kontrola nad gradom, u kojem je nekad živjelo do 10.000 ljudi, omogućiti ruskim snagama da odbiju neprijateljske jedinice od Donjecka.

 

image

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je Vladimiru Putinu da su ruske snage zauzele Marijinku, što bi značilo jedan od najznačajnijih teritorijalnih dobitaka za Moskvu otkako je zaposjela Bahmut u svibnju

Afp

"Naše snage (sad) imaju priliku doći do šireg područja za operacije", rekao je u videosnimci razgovora između njega i Šojgua, koju je objavio novinar Kremlja.

Posljednji veći uspjeh Rusije na bojištu bio je u svibnju kad je zauzela Bahmut, poprište jedne od najkrvavijih bitaka. Ukrajina je u lipnju započela protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija na jugu i istoku zemlje, uključujući Bahmut.

Snage Kijeva, suočene s dobro utvrđenim ruskim vojnicima, nisu ostvarile veći napredak u protuofenzivi.

Ruska vojska pojačava kopnene i zračne napade na obližnji grad Avdiivku od sredine listopada, što je središnja točka njihovog sporog napredovanja kroz istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

Avdiivku su 2014. nakratko osvojili proruski separatisti, koji su zauzeli velike dijelove istočne Ukrajine. Obrambeni položaji su kasnije izgrađeni oko grada, koji se smatra ulaznom točkom u Donjeck.

"Ukrajinske obrambene snage nastavile su zaustavljati neprijatelja u području Marijinke i Novomihajlivke u regiji Donjeck, odbivši pet ruskih napada", rekao je glavni stožer ukrajinske vojske rano u ponedjeljak.

 

image

Pad Marijinke omogućio bi ruskim snagama da odbiju ukrajinske jedinice od Donjecka (ilustracija)

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:18