StoryEditorOCM
Svijetpokolj u moskvi

Rusi imaju moratorij na smrtnu kaznu, ali našli su rješenje kako poslati u smrt 4 ISIL-ovca: izručit će ih Bjelorusiji

Piše Vlado Vurušić/JL
31. ožujka 2024. - 18:37

Nakon stravičnog terorističkog napada u Moskvu, u kojem su ubijene 144 osobe, a najmanje se još sto ljudi smatra nestalima, Rusija, koja ima moratorij na smrtnu kaznu, raspravlja o njenom ponovnom uvođenju, jer su svi napadači i nekoliko pomagača, kažu u Moskvi, pohapšeni, piše Jutarnji.

Odmah se tražila smrtna kazna za ovaj monstruozni napad, ali sada se pojavila jedna nova opcija. Suđenje bi se moglo prebaciti u Bjelorusiju koja još uvijek na snazi ima smrtnu kaznu, a kao razlog, navodi moskovski list Komersant, jer su u napadu ubijena i "najmanje trojica bjeloruskih državljana", kako je objavilo bjelorusko veleposlanstvo u Moskvi.

- Bjelorusija u svom zakonodavstvu još uvijek ima smrtnu kaznu te ima pravo suditi počiniteljima terorističkog napada u Crocus City Hallu zbog smrti svojih građana, rekla je zastupnica ruske Dume Marija Butina. Prema njenim riječima, pregovori o tome vode se "preko nadležnih organa". Moskva i Minsk raspravljaju o "tehničkim stvarima".

Naime, Bjelorusija bi mogla zatražiti izručenje svih pohapšenih koji su upleteni u teroristički napad u Podmoskovlju, a onda bi oni bili osuđeni na smrt. - Dobro sam upoznat s bjeloruskim zakonodavstvom, uključujući i smrtnu kaznu, koje je važeća. U ovom slučaju radi se o ubojstvu dviju ili više osoba, tako da imate jednako pravo suditi tim osobama kao i Ruska Federacija, rekla je Marija Butina za bjelorusku državnu televiziju Belarus 1.

Prema njoj, napadači se zbog moratorija na smrtnu kaznu u Rusiji možda nadaju da će izbjeći tu najstrožu kaznu, ali, kaže Butina, "pričekajmo i vidimo, jer pregovori su u tijeku". No, i u Rusiji su odmah nakon terorističkog napada počeli govoriti o vraćanju smrtne kazne, premda je ta rasprava aktualna od ranije, jer su neki zastupnici Dume već predlagali njen povratak od početka agresije na Ukrajinu, "zbog izdaje". Duma će raspravljati o ukidanju moratorija na smrtnu kaznu, navode prorežimski ruski mediji.

U prvoj fazi, piše Izvestija, planira se pokrenuti javna rasprava. Istodobno, o tome se može očitovati Ustavni sud, rekli su Izvestiji iz Ustavnog suda, a jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, kazao je da bi za teroriste mogla biti primijenjena "iznimka od moratorija".

Međutim, čak i ako bi Rusija vratila smrtnu kaznu, to ne bi utjecalo na počinitelje terorističkog napada u Crocus City Hallu 22. ožujka, navodi Izvestija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:32