StoryEditorOCM
Svijetnaoružani do zuba

Putin ne misli stati: Rusi stvaraju novu formaciju od 100.000 vojnika. Ukrajina: ‘Situacija je strašna‘

Piše Vijesti sd
22. ožujka 2024. - 18:25

Ukrajinski general potpukovnik Oleksandr Pavljuk, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga tvrdi da Rusija formira novi kontingent snaga koji se sastoji više od 100.000 vojnika, te da bi Rusi ovog ljeta mogli pokušati ofenzivu duž dijela ukrajinske fronte.

Pavljuk je to rekao u intervjuu za informativnu emisiju nacionalne ukrajinske televizije.

"Ruski planovi su nam potpuno nepoznati. Možemo se samo osloniti na podatke koje su podijelili. Formiraju skupinu od preko 100.000 vojnika, ali ne nužno za novu ofenzivu. Možda će popuniti jedinice koje gube borbenu sposobnost", rekao je Pavljuk.

No dodao je kako je "moguće da će do početka ljeta imati dovoljno snaga za vođenje ofenzivnih operacija u jednom smjeru".

"Ova predviđanja su strašna. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo neprijatelju nanijeli što više gubitaka i napravit ćemo sve što možemo kako bi oni bili prisiljeni angažirati sve svoje resurse. No spremamo se i za drugačiji rasplet situacije", rekao je ukrajinski general.

image
Alexander Khudoteply/Afp

Podsjetio je da Ukrajina nema nadmoć u zraku, što Rusima omogućuje da pokreću destruktivne zračne udare na položaje ukrajinskih branitelja. Kazao je i da su partneri u Europi itekako svjesni posljedica poraza Ukrajine u ratu:

"Ako ne uspijemo zadržati ruske snage u Ukrajini, sljedeća na redu će biti zemlja NATO-a", rekao je dodavši kako Rusi nastavljaju provoditi ofenzivne operacije na prvim crtama te granatiraju gradove koji se nalaze u blizini fronte.

I ruski ministar obrane najavio je ovog tjedna da će Moskva pojačati ljudstvo s dvije nove vojske i 30 novih formacija do kraja godine.

Ukrajini prijeti nestašica streljiva što je pogoršano blokadom u američkom Kongresu po pitanju novog paketa pomoći, iako se Kijev nada da će imati dovoljno streljiva u travnju, osobito zahvaljujući češkoj inicijativi za nabavu topničkih granata.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Ivan Havriljuk rekao je da je prednost Rusije nad Ukrajinom kad je riječ o količini streljiva u omjeru sedam naprema jedan, objavljeno je na televiziji.

"Mislim da će se za mjesec, dva ta razlika značajno smanjiti i da neće biti toliki omjer u korist Ruske Federacije", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:23