StoryEditorOCM
Svijet‘NIJE MOJ KRALJ‘

Policija uhitila 52 osobe tijekom krunidbe Charlesa III. - među njima i čelnik protumonarhističke skupine Republika

Piše HINA
6. svibnja 2023. - 21:31

Policija je u subotu uhitila čelnika protumonarhističke skupine Republika i još 51 osobu na krunidbi kralja Charlesa III.

Policijski službenici rekli su da je njihova dužnost da spriječe ometanje ceremonije važnija od prava građana na prosvjed.

Stotine prosvjednika odjevenih u žuto okupilo se duž rute povorke u središtu Londona kako bi se istaknuli od onih odjevenih u crveno, bijelo i plavo te držali natpise "Nije moj kralj".

image

Okupljeni prosvjednici

Violeta Santos Moura/Afp

Članovi skupine Republika rekli su da je njihov vođa, Graham Smith priveden prije početka povorke. Na društvenim mrežama kružile su fotografije na kojima policajci otimaju plakate prosvjednicima.

Republika je obećala da će organizirati najveći prosvjed protiv britanskog monarha u modernoj povijesti. Prosvjednici su zviždali dok su kralj Charles i kraljica Camilla išli prema Westminsterskoj opatiji te za vrijeme bogoslužja koje se javno prenosilo velikim zvučnicima.

"Odvratno je i pretjerano", rekao je Kevin John (57), prodavač iz Devona koji je bio među prosvjednicima. "To je također jako kontraproduktivno jer nam je policija pojačala publicitet. Potpuno ludo."

image

Čelnik republikanskog pokreta Graham Smith 

Adrian Dennis/Afp
image

"Antimonarhistički" pas na prosvjedu

Geoff Caddick/Afp

Prosvjedi su također održani u Glasgowu u Škotskoj i Cardiffu u Walesu, a sudionici su držali transparente s natpisima "Ukinite monarhiju, nahranite ljude".

Iako su prosvjednici bili u manjini u usporedbi s desecima tisuća okupljenih na londonskim ulicama kako bi podržali kralja, ankete pokazuju da potpora monarhiji opada i najslabija je među mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 21:49