StoryEditorOCM
Svijetneviđeni skandal

Pedofilska afera trese Mađarsku, ugledni Financial Times tvrdi: ‘Orban pada! Ovaj čovjek mogao bi ga zamijeniti...‘

Piše Vijesti SD
11. travnja 2024. - 08:44

Ugledni Financial Times detaljno je istražio slučaj skandala sa seksualnim nasiljem koji je potresao Mađarsku, a zbog kojeg su morale sa svojih funkcija otići predsjednica Katalin Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga, piše Jutarnji list. 

Skandal je izbio u veljači, kada je u medijima objavljeno da je konzervativna predsjednica Novák pomilovala muškarca osuđenog za pomaganje pedofilu pri zataškavanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu. Varga je, pak, dala ostavku - ona je odobrila odluku o pomilovanju dok je obnašala dužnost ministrice pravosuđa.

image

Katalin Novak 

Adem Altan/Afp

Slučaj je postao veliki politički izazov za mađarskog premijera, pogotovo kada je Vargin bivši suprug i bivši vladin insajder i dužnosnik Fidesza Péter Magyar iznio teške optužbe za korupciju protiv vlade i Orbanovog uskog kruga suradnika.

Viktor Orbán rođen je u mjestu Felcsútu, u koje je obilato usmjerio novac i činio usluge na lokalnoj razini, a zataškavanje seksualnog zlostavljanja u sirotištu u susjednom gradu Bicskeu pretvorilo se u jednu od najvećih političkih briga za mađarskog premijera s najdužim mandatom i dovelo je do uspona njegovog novog rivala, nekad člana stranačkih i vladinih struktura, ocjenjuje Financial Times.

Optužbe za pedofiliju prvo su podignute protiv voditelja sirotišta Jánosa Vásárhelyija, 2011. godine, kada su vlasti donijele odluku da dokazi nisu dovoljni za kazneni progon. Vásárhelyi je, kako piše FT, dugogodišnji Orbánov pristaša. Radio je s djecom 25 godina, čak i u Orbánovom rodnom selu, gdje je premijer izgradio nogometni stadion i željezničku prugu, a članovi Orbánove obitelji osnovali sportske klubove.

Sporno pomilovanje

Nakon što je jedno dijete koje je živjelo u toj ustanovi 2016. počinilo suicid, Vásárhelyi je bio prisiljen povući se, a tužitelji su podigli optužnicu protiv njega. Dok je trajalo suđenje 2017. godine, Endre Kónya, zamjenik ravnatelja u sirotištu Bicske, pokušao je uvjeriti jednu od mladih žrtava u tinejdžerskoj dobi da povuče svjedočenje protiv Vásárhelyija, kako je zaključio mađarski sud.

Kónya je "iskoristio svoju moć kao zamjenik ravnatelja i želio pomoći (Vásárhelyiju) da izbjegne kaznu za seksualni napad nad ranjivom maloljetnom osobom te je istovremeno skrivao činjenicu da je povlačenje (svjedočenja) bilo iznuđeno", odlučio je sud. Na kraju su obojica osuđena na zatvorsku kaznu. Vásárhelyi još uvijek služi osmogodišnju kaznu zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne osobe, a Kónya, koji je proglašen krivim za zastrašivanje svjedoka, pušten je prošle godine nakon što ga je u tajnosti pomilovala predsjednica Novák.

Taj slučaj kompromitirao je neke Orbánove saveznike, ozbiljno naštetivši ugledu samog premijera i njegove desničarske stranke Fidesz uoči izbora za Europski parlament u lipnju. Ali, to je također potaknulo popularnost pokreta koji se odmetnuo iz redova Fidesza.

image

Judit Varga 

Kenzo Tribouillard/Afp

Odvjetnik je bio taj koji je slučajno otkrio situaciju s pomilovanjem u sudskom registru u veljači i poslao ga lokalnim medijima. Ubrzo nakon toga, Novák je odstupila, zajedno s Vargom, koja je bila Fideszova uzdanica na euroizborima. Istog dana kada je Varga dala ostavku, Péter Magyar je započeo glasnu kampanju protiv onoga što on naziva licemjerjem i korupcijom u establišmentu Fidesza. Taj bivši diplomat i direktor državnih tvrtki bio je dio elita protiv kojih sada podiže bunu.

"Ne želim ni minute više sudjelovati u sustavu u kojem se pravi krivci kriju iza ženskih suknji", napisao je tada na Facebooku, govoreći o Orbánovim dvjema kompromitiranim saveznicama.

To je imalo velik odjek među mađarskim glasačima - deseci tisuća izašli su na ulice Budimpešte prošlog tjedna kako bi iskazali podršku Magyaru, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi njegova stranka, kada je osnuje, mogla postati treća po veličini, što bi značajno ugrozilo Fidesz na euroizborima i pozicioniralo Magyara kao ozbiljnog kandidata na općim izborima za dvije godine.

‘Sigurni smo da pomilovanje nije bilo njezina ideja‘

Magyar je za FT prošlog mjeseca rekao da su njegova bivša supruga i predsjednica žrtvovani kako bi se "pod svaku cijenu zaštitilo premijera od negativnih učinaka" skandala. Orbánov glasnogovornik nazvao je njegovu kampanju "očajničkim potezom čovjeka u beznadnoj situaciji" te je poručio da će ga vlada ignorirati. U međuvremenu je procurilo policijsko izvješće o navodnom obiteljskom sporu između Magyara i Varge, koji datira iz 2021. Varga je ponovno izrazila svoju odanost Orbánu i optužila Magyara za verbalno nasilje, a Magyar nije poricao njihove svađe, ali je negirao da je bilo fizičkog nasilja.

U Bicskeu, pak, neki mještani čine se prilično sigurni u jednu stvar u vezi toga tko je zatražio pomilovanje. "Možda nikad nećemo doznati tko je rekao predsjednici da potpiše pomilovanje, ali prilično smo sigurni da to nije bila njezina ideja", kaže Zsolt Józsa, vlasnik jednog tamošnjeg kafića. "To vam govori mnogo o Orbánu, koji se predstavljao kao zaštitnik naše djece".

Iako je premijer osudio događanja u Bicskeu kao "neprihvatljiva" i nešto što se "ne smije dogoditi u pristojnoj zemlji poput Mađarske", ni on ni njegova stranka nisu objasnili koji su bili razlozi pomilovanja.

Anketa iz ožujka pokazuje da dvije trećine Mađara, uključujući i petinu njegovih glasača, vjeruje da je Orbán znao za pomilovanje i da je stoga odgovoran za to. Iako je još uvijek daleko ispred ostalih stranaka, Fidesz je izgubio više od 10 posto svojih pristaša, objavila je mađarska agencija Medián, koja je obavila istraživanje.

Mještani se sjećaju veza između najužeg kruga mađarskog premijera te Vásárhelyija i Kónye. Mađarski mediji opširno su izvještavali o tim vezama. Hrvački klub koji je osnovao Orbánov brat održavao je redovite treninge u sirotištu, navodi se na internetskoj stranici mađarske socijalne službe. Tamošnja siročad također je pohađala nogometnu akademiju koju je osnovao premijer u svom rodnom gradu, gdje su Kónya i Vásárhelyi često viđani kako prate djecu, navodi se na stranici akademije.

Nacionalni izborni podaci pokazuju da je Vásárhelyi izabran za lokalnog vijećnika u Bicskeu 2002. ispred političke skupine koja je imala potporu Fidesza. Te je godine, prema video snimci koju je u veljači otkrio lokalni portal, Orbán - u to vrijeme u opoziciji - osobno vodio kampanju u Bicskeu zajedno s Vásárhelyijem. "Drago mi je što sam došao ovamo, na kraju krajeva, Felcsút je udaljen samo nekoliko koraka", govori Orban na snimci, na kojoj stoji na istoj pozornici s Vásárhelyijem.

Imaju veze s Fideszom

Godine 2016., kada je Orban već ponovno bio na dužnosti premijera, on je predložio Vásárhelyija za dodjelu visokog mađarskog odlikovanja. Na kraju je ravnatelj sirotišta dobio odlikovanje "u znak priznanja za njegovu uzornu predanost obrazovanju siromašne djece i njihovoj pripremi za samostalan život".

Nagrada mu je dodijeljena unatoč izvješću javnog pravobranitelja iz 2012. u kojem se ispituju optužbe protiv Vásárhelyija - uključujući pritužbe još iz 2007. Dániel Molnár, član liberalne oporbe u gradskom vijeću Bicskea, rekao je da je proveo nekoliko ljeta u mladosti u sirotištu, koje je organiziralo kampove za odmor za lokalnu djecu. "Ovo je područje gdje žive Orbánovi rođaci i prijatelji i gdje su ukorijenjeni njihovi poslovni interesi", rekao je on, dodajući da Vásárhelyi i Kónya "imaju veze s Fideszom".

Kónya se, nakon što je pomilovan, vratio u svoj dom u Bicskeu. FT je nekoliko puta pokušao razgovarati s njim, a njegova supruga na kraju se pojavila na vratima i kada je čula prvo pitanje, okrenula se i rekla: "Doviđenja".

image

Viktor Orban 

Borislav Zdrinja/Afp

"To su jednostavne riječi, ali oni koji bi ih trebali, ne mogu i nedostojni su ih izgovoriti. Pa ću ih ja izreći reći umjesto njih: Žao nam je", rekao je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony, čiji je ured bio nadležan za sirotište u vrijeme kada se zlostavljanje dogodilo.

Karácsony, inače oporbeni političar, izabran je nakon što su počinitelji zatvoreni i sirotište više nije bilo u njegovoj nadležnosti, ali je naredio reviziju slučaja. "Sada je vrijeme za utvrđivanje političke odgovornosti", rekao je on. Prethodni ured gradonačelnika, iza kojeg je stajao Fidesz, primio je prva izvješća o zlostavljanju u Bicskeu 2011. godine, rekao je Karácsony, ali trebalo je još pet godina prije nego što je Vásárhelyi smijenjen.

"Takve stvari se više nikad ne smiju dogoditi u Mađarskoj. Ovo ovisi o svima nama, prije svega o vladi", zaključio je Karácsony.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:01