StoryEditorOCM
SvijetU KAPELICI

Papa Franjo ima upalu pluća, nedjeljnu poruku pročitao pomoćnik: Sveti Otac je kašljao, a ruka mu je bila zavijena

Piše Hina
26. studenog 2023. - 18:09

Papa Franjo koji je rekao da ima "upalu pluća" u nedjelju se umjesto na Trgu svetoga Petra pojavio u javnosti u kapelici svoje rezidencije gdje je sjedio, a za to je vrijeme pomoćnik čitao njegovu nedjeljnu poruku.

Sveti Otac je kašljao, a ruka mu je bila zavijena. Okupljenima je kazao da ima "upalu pluća".

"Danas ne mogu prići prozoru" apostolske palače "jer imam problema s upalom pluća", rekao je prije nego što je svećenik koji je sjedio do njega pročitao uvodni tekst nedjeljnog Angelusa.

Papa (86) je sam predvodio molitvu prije nego što je svećenicima koji mu pomažu prepustio čitanje završnih riječi.
Franjo je pozdravio informaciju o primirju i privremenom prekidu sukoba između Izraela i Hamasa, kao i oslobađanje dijela talaca. Pozvao je na oslobađanje svih i na to da se u Gazu pošalje više humanitarne pomoći.

image
Alberto Pizzoli/Afp

"Danas zahvaljujemo Bogu jer je napokon nastupilo primirje između Izraela i Palestine i jer su neki taoci oslobođeni", rekao je na kraju Angelusa svećenik koji je umjesto Franje čitao tekst. 

Pozvao je sve na molitvu da "svi taoci što prije budu oslobođeni", pozvao je da "mislimo na njihove obitelji", da "u Gazu stigne još više humanitarne pomoći" i "da se inzistira na dijalogu".

"To je jedini put, jedini put prema miru. Oni koji ne žele dijalog, ne žele ni mir", zaključio je svećenik čitajući Papinu poruku.

Vatikan je bio objavio da je papa Franjo otišao u subotu u bolnicu u Rimu na pretragu koja je isključila komplikacije pluća nakon što je zbog gripe morao otkazati neke aktivnosti.

Vatikan nije pojasnio zbog čega je došlo do očite razlike između subotnjeg priopćenja i onog što je Papa rekao u nedjelju.

Kao mladić u Argentini Franjo je bolovao od akutne pleurezije (upala plućne maramice) pa su mu kirurški odstranili dio desnog plućnog krila.

Zdravlje Jorgea Bergoglija, koji je za papu izabran 2013., sve je krhkije, napose zbog bolova u koljenu zbog kojih se mora kretati u invalidskim kolicima.

U lipnju je operirao trbušnu kilu i u bolnici je proveo devet dana. Čini se da se potpuno oporavio od te operacije.

Papa je proljetos imao "akutnu upalu pluća" zbog koje je krajem ožujka bio hospitaliziran, ali je rekao da i dalje želi putovati.

Idući petak, 1. prosinca papa Franjo planira otputovati u Dubai i ondje sudjelovati u radu konferencije UN-a o klimi. To je u subotu potvrdio Vatikan.

Argentinski papa, koji je borbu za zaštitu okoliša uzdigao na razinu jedne od najvažnijih točaka svoga pontifikata, 2. prosinca u Dubaiju bi na konferenciji COP28 trebao održati dugo očekivani govor, osuditi nedjelovanje političkih vođa raznih zemalja te ih potaknuti da drastično smanje stakleničke plinove koje emitiraju njihove industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:45