StoryEditorOCM
SvijetMEGAPROJEKT

Na Mediteranu iz ničega nastaje ‘novi Dubai‘: Potpisan povijesni sporazum težak 35 mlrd. €!

Piše Vijesti SD
24. veljače 2024. - 18:09

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te sjevernoafričke države, a fond za bogatstvo Abu Dabija ADQ rekao je da će voditi konzorcij koji planira uložiti 35 milijardi dolara, piše Bloomberg, a prenosi Jutarnji list.

Egipatski premijer Mostafa Madbouly opisao je plan razvoja Ras El-Hekma, područja oko 350 kilometara sjeverozapadno od Kaira, kao najveći posao u povijesti njegove zemlje. ADQ je rekao da očekuje da će privući preko 150 milijardi dolara ulaganja za projekt.

Govoreći u petak, Madbouly je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora.

UAE će također pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj središnjoj banci za financiranje pothvata, rekao je.

Inozemne obveznice Egipta porasle su nakon te vijesti, a vladine dolarske novčanice koje dospijevaju 2051. skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Financiranje je poticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u desetljećima i moglo bi mu pomoći u provođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022.

Iako je MMF mjesecima pozivao na taj korak, vlasti su vjerojatno čekale znatan priljev strane valute koji bi im omogućio upravljanje prilagodbom bez opasnosti od prekoračenja.

Egipat bi trebao dobiti 35% profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodnu zračnu luku na tom području.

Projekt će uključivati ​​financijsku i poslovnu četvrt za privlačenje međunarodnih tvrtki, kao i škole, bolnice, sveučilišta te marinu za jahte i kruzere, rekao je premijer. Egipat očekuje da će privući 8 milijuna dodatnih turista nakon dovršetka grada, rekao je.

"Ovaj je dogovor biti početak ispravljanja kursa egipatskog gospodarstva", rekao je Madbouly, također ga nazvavši "porukom povjerenja" iz UAE.

Egipat bi mogao dobiti više sredstava. Također se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao dovesti druge partnere i povećati njegov trenutni paket pomoći od 3 milijarde dolara, od kojeg je mali dio raspodijeljen, na više od 10 milijardi dolara.

MMF je odgodio dvije revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje istinski fleksibilnog tečaja.

Pakt će, razumije se, produbiti veze između Egipta i UAE. Ova energetski bogata zaljevska zemlja ključna je potpora predsjedniku Abdel-Fattahu El-Sisiju.

"Veličina ulaganja daleko je veća od onoga što smo očekivali", rekao je Farouk Soussa, ekonomist u Goldman Sachs Group Inc.

Posljednji val financiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata započeo je 2022. s pologom od 5 milijardi dolara u egipatskoj središnjoj banci, a ADQ je platio oko 2 milijarde dolara u poslovima koji su uključivali kupnju oko 18% najvećeg uvrštenog zajmodavca te afričke države, Commercial International Bank.

Prošle je godine ADQ potrošio 800 milijuna dolara na manjinske udjele u Egyptian Ethylene and Derivatives Co., naftnoj tvrtki Egyptian Drilling Co. i egipatskom Linear Alkyl Benzeneu, petrokemijskom proizvođaču.

Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je 30% udjela u najvećoj egipatskoj duhanskoj kompaniji za 625 milijuna dolara, dok su Egipat i zaljevska zemlja u rujnu potpisali sporazum o zamjeni lokalne valute vrijedan oko 1,4 milijarde dolara, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:12