StoryEditorOCM
Svijetnaređena evakuacija

Kanadu pogodili strašni požari, proglašeno izvanredno stanje

Piše Hina
16. kolovoza 2023. - 07:03

Vlada kanadskih Sjeverozapadnih teritorija proglasila je u utorak izvanredno stanje zbog šumskih požara koji su pogodili mnoge zajednice, a predstavljaju rizik i za glavni grad teritorija Yellowknife.

Proglašenje izvanrednog stanja daje vlastima dodatne ovlasti za reagiranje na hitne slučajeve, a pokazuje i koliko je golema šteta koju su ove godine prouzročili požari.

"To omogućuje (vladi) da nabavi i rasporedi potrebne resurse za podršku upravljanju ovom sezonom požara bez presedana i zaštiti zdravlje i sigurnost stanovnika Sjeverozapadnih teritorija", rekla je teritorijalna vlada u izjavi.

Grad Yellowknife također je proglasio lokalno izvanredno stanje kasno u ponedjeljak kako bi se pripremio za potencijalne rizike od obližnjih požara. Proglašenje je napravljeno iz opreza, a stanovnici se ne trebaju evakuirati, kazali su gradski dužnosnici.

"Stanovnici bi trebali ostati mirni i osigurati da budu spremni u slučaju da se situacija promijeni", rekla je gradonačelnica Yellowknifea Rebecca Alty.

Yellowknife je glavni grad Sjeverozapadnih teritorija i nalazi se 450 km južno od Arktičkog kruga. S oko 20.000 stanovnika jedno je od najvećih naselja na rijetko naseljenom sjeveru.

Tijekom vikenda, stanovnicima većine zajednica u regiji South Slave u Sjeverozapadnim teritorijima, smještenoj uz granicu s Albertom, naređena je evakuacija.

Zaselak Enterprise, naselje s nešto više od 100 ljudi, gotovo je potpuno uništen vatrom, izvijestio je CBC News u utorak, citirajući gradonačelnika Enterprisea.

Šumski požari su ove godine zahvatili dijelove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija.

Opožareno je više od 130.000 četvornih kilometara zemlje, najviše zabilježeno za ovaj dio sezone, a gotovo 168.000 ljudi bilo je prisiljeno evakuirati se u nekom trenutku.

Sjeverozapadni teritoriji su do sada imali 265 šumskih požara ove godine, mnogo više od desetogodišnjeg prosjeka od 185.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:11