StoryEditorOCM
Svijetiza kulisa

Kako su lomili Orbana da ipak podrži pomoć Ukrajini: Meloni ga je pozvala u hotel i očito zaigrala na provjerenu kartu

Piše vijesti sd
1. veljače 2024. - 23:11

Taman kad je mislio da je vani, povukli su ga unutra, citatom iz "Kuma III" počinje Politico tekst o "slamanju" otpora mađarskog lidera po pitanju pakta pomoći Ukrajini.

Bila je potrebna višemjesečna ofenziva šarma od strane talijanske premijerke Giorgije Meloni i malo uživanja za koje su se pobrinuli Francuzi da bi mađarski premijer Viktor Orbán pristao podržati izglasavanje paketa od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, piše Politico.

Meloni je vodila razgovore s Orbánom zbog njihove dugogodišnje povezanosti, rekla su dvojica diplomata iz zemalja koje ne dijele njezine krajnje desne političke stavove. “Nekoliko je puta pokušala biti veza njega i ostalih lidera i dojam je da je ovaj put uspjela”, rekao je jedan od diplomata.

Odluka - donesena na summitu u Bruxellesu u četvrtak - bila je ključna za čelnike EU-a koji su željeli pokazati potporu Ukrajini dok su istovremeno demonstrirali da su u stanju kontrolirati mađarsku pobunu. Orbán je opetovano prijetio da će upotrijebiti taktički veto na niz europskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU-a.

image
Attila Kisbenedek/Afp
image
Attila Kisbenedek/Afp

Čelnici EU-a najavili su značajnu prekretnicu u trenutku kada je pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini mjesecima obustavljena u Kongresu i kad je Ukrajini bila potrebna vitalna novčana injekcija u stagnirajućem ratu s Rusijom.

"Ovo šalje važan signal i SAD-u", rekao je švedski premijer Ulf Kristersson u sobi za lidere nakon što su postigli dogovor, prema dvojici dužnosnika upoznatih s raspravom koji su, kao i ostali u ovom članku, dobili anonimnost da govore slobodno.

Ulazeći na sastanak u četvrtak, čelnici su naglasili da bi, iako je dogovor bez Mađarske moguć, to Rusiji signalizirao nedostatak europskog jedinstva. "Danas je u gradu samo jedna predstava i to uključuje svih 27", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u četvrtak ujutro prije nego što je dogovor objavljen.

Ljudi bliski Meloni rekli su da je ona započela svoj diplomatski rad prije nekoliko mjeseci, s razgovorima i sastancima na kojima su sudjelovali razni ministri i dužnosnici, čak i prije nego što 27 čelnika nije uspjelo postići dogovor o pomoći Ukrajini u prosincu, jer Orbán to ne bi podržao.

I u srijedu navečer izaslanstva su radila do kasno u noć kako bi osigurala uspjeh kod Orbána. Ovog je tjedna Meloni pojačala svoje napore, razgovarajući s Orbánom preko telefona i sastavši se s njim u otmjenom briselskom hotelu Amigo na sat vremena razgovora, i ponovno u četvrtak ujutro prije početka sastanka.

image
Ludovic Marin/Afp

U srijedu navečer, francuski predsjednik Emmanuel Macron također se sastao s Orbánom, nakon što je proveo tjedne usredotočene na izgradnju mostova s njim. Ranije ovog mjeseca pokušao je pridobiti mađarskog čelnika tijekom ručka u Elyséeu. Tijekom tog ručka Macron je zamolio Orbana da iznese svoju viziju kako bolje integrirati istočne zemlje EU.

Macron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasili su Francuzi, a to su stajalište ponovili i nefrancuski dužnosnici.

“Nikada nije želio antagonizirati Orbána, već ga je želio pridobiti. To je pristup koji se danas isplati”, rekao je netko blizak francuskom predsjedniku.

Ove ofenzive šarma omogućile su predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da započne summit objavom dugo očekivanog dogovora, rekao je jedan dužnosnik upoznat s raspravom u prostoriji.

Michel je preskočio formalnosti, brzo izlažući detalje sporazuma s Orbánom, na koji se nijedan čelnik nije bunio, uključujući male ustupke Mađarskoj. Godišnja rasprava o paketu pomoći i "ako je potrebno" revizija za dvije godine "omogućili bi Orbánu da spasi obraz kod kuće", rekao je jedan diplomat EU-a.

Mađarska je uskoro prikazala ishod kao pobjedu Budimpešte. Orbánov politički direktor, Balázs Orbán - koji nije u srodstvu s mađarskim premijerom - ustvrdio je da je Budimpešta dobila što je htjela od summita.

“Na kraju prve godine mora se ponovno pregovarati o pomoći Ukrajini, a na kraju druge godine cijelo će se pitanje ponovno razmotriti u kontekstu proračuna EU-a za sljedeće razdoblje”, napisao je Balázs Orbán na X-u. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je da Orbánu nisu dani dodatni ustupci, a to je učinio i njemački kancelar Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji nakon summita.

image
Ludovic Marin/Afp

Još važnije od pridobivanja Budimpešte bila je dodana rečenica u tekstu koja se referira na ranije zaključke summita, koji jamče da je način na koji Europska komisija ocjenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pošten i objektivan.

To je učinjeno kako bi se obnovilo duboko nepovjerenje koje Budimpešta ima prema Komisiji u pogledu isplate novca Mađarskoj. “Orbán je dobio obvezu da se s njime postupa pravedno”, rekao je jedan diplomat EU-a.

Diplomati i dužnosnici rekli su da je Orbán jednostavno morao popustiti kako bi izbjegao veliku političku krizu. A uoči objave u četvrtak, čelnici nisu bili sramežljivi u pokazivanju Mađarskoj tko je glavni.

“Mađarska treba Europu. Također bi trebao vidjeti što Mađarska dobiva svojim pripadanjem Europi”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas ulazeći na sastanak, piše Politico.

image
Odd Andersen/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:50