StoryEditorOCM
Svijetzaštita civila

Jedna europska država pridružit će se tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi, naveli su i razloge

Piše vijesti sd
28. ožujka 2024. - 10:50

Irska će se pridružiti zahtjevu Južne Afrike za tužbu Međunarodnom sudu pravde zbog, kako kaže, izraelskog genocida u Pojasu Gaze.

O tome je izvijestio irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin. Kako prenosi agencija Reuters, ovo je najjači izraz irske zabrinutosti zbog posljedica izraelskih vojnih operacija.

Šef irske diplomacije rekao je da izraelska vojna intervencija, u kojoj ginu nedužni civili, "znači flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera". Prema njegovim riječima, Dublin se planira uključiti u postupak koji je započeo u prosincu podnošenjem južnoafričke inicijative, prenosi Klix.ba.

image

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin: Izrael opstruira dostavu humanitarne pomoći, napada civilne ciljeve i koristi eksplozivno oružje u gusto naseljenim područjima

Michele Tantussi/Afp

Južnoafrička Republika tvrdi da akcije Izraela imaju karakter genocida jer su počinjene s posebnom namjerom da se unište Palestinci u Gazi.

Krajem siječnja ICJ je izdao preliminarnu zabranu kojom se nalaže Izraelu da poduzme sve korake kako bi spriječio genocid i poboljšao humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze. Odluku je pozdravio niz arapskih i europskih zemalja.

Irska je, uz Špnjolsku, jedna od najkritičnijih zemalja prema Izraelu u Europi. Te su države, uz Sloveniju i Maltu, prošli tjedan napravile prvi korak prema priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Prema Martinovoj izjavi, Izrael opstruira dostavu humanitarne pomoći, napada civilne ciljeve i koristi eksplozivno oružje u gusto naseljenim područjima.

image

Jedan od brojnih murala solidarnosti Iraca sa stradanjem Palestinaca u Belfastu

Paul Ellis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:53