StoryEditorOCM
Svijetoglasile se sirene

LIVEIzraelske rakete pogodile Iran, eksplozije kod nuklearnih postrojenja! Objavljene prve snimke

Piše Hina
19. travnja 2024. - 07:09

NOVO  08:26 - UN-ova organizacija za nuklearni nadzor je priopćila da nakon zračnog napada na Isfahan nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da njezin šef Rafael Grossi nastavlja pozivati na krajnju suzdržanost od svih i ponavlja da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima.

- IAEA može potvrditi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama i vrlo pažljivo prati situaciju, priopćeno je.

Više iranskih državnih novinskih agencija izvijestilo je da su mjesta povezana s nuklearnim programom te zemlje potpuno sigurna i da se čini da je napad bio ograničenog opsega.

08:24 - Nekoliko sati nakon izvješća o napadima na Isfahan u Iranu, stigla je i reakcija iz Velike Britanije, odakle poručuju da shvaćaju da izvor napada na Iran nije službeno potvrđen, no premijerov ured kaže da Izrael ima pravo na samoobranu. Dodaju da je sada važna deeskalacija.

08:11 - SAD je ograničio putovanja za osoblje svojeg veleposlanstva u Izraelu te članove njihovih obitelji iz opreza nakon izvješća o izraelskom napadu na Iran.

Veleposlanstvo je priopćilo da je osoblju rečeno da ne putuju izvan šire regije Tel Aviva - uključujući Herzliyu, Netanyu i Even Yehudu - te područja Jeruzalema i Be‘er Sheve do daljnjega.

"Sigurnosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promijeniti ovisno o političkoj situaciji i nedavnim događajima", stoji u priopćenju.

08:06 - Kad se tek pojavila vijest o mogućem izraelskom napadu na Iran, u zračnom prometu te zemlje došlo je do značajnih preusmjeravanja letova prema stranici Flight radar.

Flydubai je također rekao da će otkazati sve letove za Iran.

Iran sada kaže da je smetnja gotova i da se promet u njihovim zračnim lukama odvija uobičajeno. Iranska organizacija za civilno zrakoplovstvo priopćila je da su ograničenja koja su prethodno bila na snazi u nekoliko drugih zračnih luka ukinuta, prema Tasnimu, poluslužbenoj novinskoj agenciji.

08:05 - Američki mediji navode da je Izrael unaprijed upozorio Washington na ovaj napad, no da SAD nije podržao takvu akciju.

I NBC i CNN su izvijestili da su neimenovani američki dužnosnici rekli da je Izrael unaprijed upozorio Washington.

Bijela kuća i Pentagon tek trebaju objaviti komentare o ovom napadu.

Iran je odbacio izvješća o raketnom napadu, a jedan je dužnosnik rekao i da vijest američkih medija nije istinita.

07:22 - Glasnogovornik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju.

Hossein Dalirian je na X-u napisao da ‘nije bilo zračnog napada s vanjskih granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje‘.

Rekao je da je Izrael ‘samo napravio neuspješan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni‘.

Iranski državni mediji izvještavaju slično te kažu da su sustavi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tijekom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, no nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

Eksplozivni scenarij na Bliskom istoku sve je bliži. Ako Izrael uzvrati, riskira ulazak u spiralu zla i raskol svijeta

06:02 - Iranska državna televizije IRIB umanjuje značaj izvješća o napadu. Objavili su video snimku na kojoj se vidi kako jedan od novinara stoji na vrhu zgrade u središtu Isfahana i govori da je grad siguran te da ljudi normalno nastavljaju sa svojim životima.

- Prije nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letjelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, no na temelju našeg istraživanja, ta je informacija lažna i nijedno mjesto nije ciljano, čuje se u izvješću.

image

Ishafan

AFP

05:59 - Sirene upozorenja koje su se u petak rano ujutro oglasile iznad sjevernog Izraela bile su lažna uzbuna, rekla je vojska te zemlje, prenosi Reuters.

Sirene su se oglasile nedugo nakon što su se počela pojavljivati izvješća o mogućem izraelskom napadu na Iran, javlja BBC.

05:58 - Iranska državna televizija IRIB kaže da je tiskovni ured Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost "demantirao izvješća stranih medija da je sazvan hitni sastanak vijeća".

05:57 - Iranska državna televizija je izvijestila da su tri bespilotne letjelice uočene na nebu iznad Isfahana te da su uništene nakon aktivacije sustava protuzračne obrane.

Ranije je novinska agencija Fars izvijestila da su se čule eksplozije u blizini međunarodne zračne luke u Isfahanu.

05:55 - U iranskom zračnom prostoru došlo je do značajnog preusmjeravanja letova, pokazuje Flight radar, na čijim se snimkama vidi kako više zrakoplova mijenja svoje rute oko središnjeg i zapadnog Irana.

05:22 - BBC Perzija je objavio nekoliko snimki koje su tijekom noći snimilin stanovnici središnje iranske pokrajine Isfahan, gdje su se prema iranskim državnim medijima čule eksplozije, prenosi Jutarnji list.

05:20 - Reuters javlja, pozivajući se na izraelsku vojsku, da su se sirene oglasila u sjevernom Izraelu. Trenutno nema dodatnih detalja, a izraelska vojska u ovom trenutku ništa ne komentira.

05:19 - Iranska državna televizija IRIB poziva se na pouzdane izvore i izvještava da su nuklearna postrojenja u Isfahanu potpuno sigurna.

05:17 - Eksplozije su zabilježene u gradu Isfahanu, oko 350 km južno od glavnog grada Irana, Teherana.

U Isfahanu je smještena velika vojna zračna baza i nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u pokrajini - uključujući grad Natanz, središnje mjesto iranskog programa obogaćivanja urana.

RANIJE:

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu. Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

"Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu", izvijestila je agencija Fars. Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno, prenosi Jutarnji list.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti".

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:03