StoryEditorOCM
Svijetsvi su hamas

Izraelci ne staju: upali u bolnicu, prekinuli intenzivnu njegu, uhitili liječnike i zabranili hitnoj da pomaže ranjenima

Piše hina
22. siječnja 2024. - 21:08

Izraelske snage, napredujući duboko u zapadni dio Khan Younisa u najkrvavijim borbama u Pojasu Gaze dosad u siječnju, upale su u jednu bolnicu, a drugu opkolile u ponedjeljak, prekinuvši liječenje ranjenih na intenzivnoj njezi, rekle su palestinske vlasti.

Vojska je po prvi put napredovala u okrug al-Mawasi blizu sredozemne obale, zapadno od Khan Younisa, velikog grada na jugu Gaze. Ondje je vojska upala u bolnicu Al-Khair gdje je uhitila medicinsko osoblje, rekao je Reutersu glasnogovornik Gazina ministarstva zdravstva, Ashraf al Qidra.

Izrael se nije oglasio po pitanju situacije u bolnici, a ured vojnog glasnogovornika nije imao komentara. Vojska je kasnije tijekom dana rekla da su tri njihova vojnika ubijena u ponedjeljak na jugu Gaze.

Qidra je rekao da je barem 50 ljudi ubijeno tijekom noći u Khan Younisu, dok opsada zdravstvenih institucija znači da su deseci umrlih i ranjenih izvan domašaja spasioca. "Izraelska okupacija sprječava kretanje vozila hitne pomoći da izbave tijela mučenika i ranjenih iz zapadnog Khan Younisa", rekao je.

image
Belal Khaled/Anadolu Via Afp

Palestinski Crveni križ rekao je da su tenkovi okružili još jednu bolnicu u Khan Younisu, al-Amal, rekli su iz sjedišta spasilačke agencije koja je izgubila kontakt s tamošnjim osobljem. "Duboko smo zabrinuti o tome što se događa oko naše bolnice", rekao je Tommaso Della Longa, glasnogovornik za Međunarodni Crveni križ.

"Vozila hitne pomoći ne mogu ići unutra i van, a mi ne možemo omogućiti bilo kakvu hitnu njegu ljudima u tome području."
Izrael kaže da borci Hamasa operiraju u i oko bolnica, što Hamas i medicinsko osoblje niječu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:32