StoryEditorOCM
Svijetnasilni fanatici

Iranska moralna policija pretukla je tinejdžericu zbog nenošenja hidžaba; ‘Moždano je mrtva, ona je nova Mahsa Amini!‘

Piše Vijesti sd
23. listopada 2023. - 11:45

Iranska tinejdžerica koju je navodno napala državna moralna policija jer nije nosila obvezni hidžab ‘moždano je mrtva‘, javljaju državni mediji.

Armita Geravand (16) pala je u komu ranije ovog mjeseca nakon što je pretrpjela ‘teške ozljede‘ nakon ‘fizičkog napada‘ u teheranskom metrou, prema skupini za ljudska prava.

Hengaw, kurdska nevladina organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj, tvrdi da su Armitu napale službenice koje nose hidžab na stanici Shohada, stanici gradskog metroa, jer navodno nije nosila hidžab, koji bi sve žene u Iranu trebale nositi prema strogim moralnim zakonima, piše Jutarnji list.

Tinejdžerica se liječi u teheranskoj bolnici Fajr pod strogim mjerama sigurnosti.

‘Praćenje njezinog najnovijeg zdravstvenog stanja pokazuje da je u stanju moždane smrti unatoč naporima medicinskog osoblja‘, izvijestili su državni mediji.

Nepotvrđena snimka CCTV-a

Armitin slučaj izazvao je zabrinutost da bi se 16-godišnjakinja mogla suočiti s istom sudbinom kao Mahsa Amini, 22-godišnjakinja čija je smrt prošle godine u pritvoru moralne policije izazvala višemjesečne prosvjede širom zemlje.

Nepotvrđena snimka CCTV-a, podijeljena lokalnim medijima ranije ovog mjeseca, čini se da prikazuje tinejdžericu kako hoda prema vlaku bez hidžaba sa dvije svoje prijateljice.

Nakon ulaska u kabinu, vidi se kako jedna od djevojaka odmah pada na tlo, prije nego što drugu putnici onesviještenu izvlače iz vagona. Može se vidjeti nekoliko putnika kako se okupljaju da bi gledali kako djevojku odvode.

Hengaw je kasnije podijelio fotografiju mlade djevojke koja leži u bolničkom krevetu s medicinskom opremom pričvršćenom za nju, tvrdeći da je to slika Armite.

Izvor je rekao iranskoj novinskoj agenciji da je ‘dovedena u bolnicu u komatoznom stanju‘ i da joj je potrebno oživljavanje jer je ili prestala disati ili joj je srce stalo.

Vlasti su zanijekale da se radi o državnom zlostavljanju još jedne mlade žene.

Iranske vlasti pritisnule roditelje

Šef teheranske tvrtke za upravljanje metroom, Masoud Dorosti, rekao je da snimke CCTV-a ne pokazuju znakove verbalnog ili fizičkog sukoba između putnika ili zaposlenika tvrtke.

‘Nije bilo verbalnih ili fizičkih sukoba između učenika i putnika ili osoblja metroa. Glasine o sukobu između osoblja metroa i studenta su neutemeljene i proturječe sigurnosnim snimkama metroa‘, rekao je.

Armitini roditelji javno su izjavili da je njihovoj kćeri pao tlak, da je izgubila ravnotežu i udarila glavom u kabini metroa.

‘Mislim da je mojoj kćeri pao tlak, nisam previše sigurna, mislim da su rekli da joj je pao tlak‘, rekla je njezina majka. No dodala je da nema smisla stvarati polemiku.

Ali nekoliko aktivista koji su razgovarali s Reutersom pod uvjetom anonimnosti tvrde da je Iran izvršio snažan pritisak na njezine roditelje.

‘Njezini rođaci su rekli da je u bolnici velika prisutnost uniformi‘, rekao je jedan od aktivista u Iranu.

Drugi aktivist rekao je da su snage sigurnosti zabranile Armitinim roditeljima da objave njezinu sliku na društvenim mrežama ili da razgovaraju sa skupinama za ljudska prava.

Iranska novinarka koja je istraživala incident vlast je uhitila i zadržala nekoliko sati nakon što se raspitivala u bolnici za Armitu.

Osuda Njemačke ministrice vanjskih poslova

Slučaj iranske tinejdžerice snažno je odjeknuo i u svijetu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na X-u, bivšem Twitteru, rekla je: ‘Još jednom se mlada žena u #Iranu bori za život. Samo zato što je pokazala kosu u metrou. Nepodnošljivo je. ‘Roditeljima #ArmitaGarawand nije mjesto pred kamerama, ali imaju pravo biti uz krevet svoje kćeri.‘

Mahsa Amini bila je u posjetu iranskoj prijestolnici s obitelji kada ju je privela specijalna policijska jedinica koja provodi stroga pravila odijevanja za žene, uključujući obvezno nošenje marame.

Njezin brat Kiaresh rekao je u to vrijeme da je, dok je čekao ispred policijske postaje da je puste, vozilo hitne pomoći odvezlo nju u bolnicu.

Rečeno mu je da je bila u komi nakon što je doživjela srčani udar i moždani udar.

Mahsa je kasnije umrla od ozljeda, ali je Iran zanijekao umiješanost u njezinu smrt, tvrdeći da je umrla od otkazivanja više organa uzrokovanog nedostatkom kisika u mozgu.

Gotovo 80 ljudi umrlo je tijekom 11 noći nasilnih nemira diljem zemlje prošlog rujna nakon što su građani Irana pozvali na smrt sadašnjeg čelnika, ajatolaha Alija Khameneija, nakon što su se proširile vijesti o njezinoj smrti, piše Jutarnji list.

image

Smrt Mahse Amini od iranske policije zbog hidžaba izazvala je velike prosvjede u Iranu i u svijetu

Ozan Kose/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:03