StoryEditorOCM
Svijetigra se boga

Identificirali su ga - ovaj je Ukrajinac odgovoran za smrt 130 Britanaca: ‘On je prezira vrijedno i zlo biće‘

Piše P.T./JL
2. ožujka 2024. - 09:39

BBC je identificirao Ukrajinca koji je prodavao otrov za koji se smatra da je povezan s najmanje 130 smrti u Velikoj Britaniji.

Leonid Zakutenko oglašavao je svoje usluge na web stranici koja promovira samoubojstvo i prikrivenom novinaru otkrio da šalje pet paketa tjedno u UK.

Dobavljao je istu supstancu kao i Kanađanin Kenneth Law, koji je uhićen prošle godine i sada se suočava s optužbama za 14 ubojstava.

Zakutenko je negirao tvrdnje s kojima ga je suočio BBC.

Pratili su ga do njegove kuće u Kijevu, a on je zanijekao da je prodao smrtonosnu kemikaliju, koju BBC nije htio imenovati.

Međutim, istraga BBC-ja je otkrila da je on tu tvar dobavljao godinama. Kemikalija se može legalno prodavati u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali samo tvrtkama koje je koriste zakonito.

Dobavljači ne smiju prodavati kupcima osim ako nisu proveli osnovne provjere za što će se tvar koristiti. Može biti kobno ako se proguta čak i malim dozama.

Vrijedan prijezira

Zakutenka je obitelj sestara blizanki Linde i Sarah, koje su prošle godine umrle u Londonu nakon što ih je Ukrajinac opskrbio otrovom, opisala kao ‘prezira vrijedno i zlo ljudsko biće‘.

Linda je dobila lak pristup ‘opremi za smrt‘ za nekoliko funti nakon što je saznala za prodavača na poznatom forumu o samoubojicama, prema riječima sestre Helen Kite.

Svoje sestre, 54, opisala je kao inteligentne i brižne.

Gospođa Kite rekla je da je nedostatak akcije vlasti da spriječi njezine sestre i mnoge druge da dođu do kemikalije nacionalna sramota.

O kemikaliji koju Zakutenko prodaje otvoreno se raspravlja na forumu koji je koristila Linda, a članovi jedni druge savjetuju kako je kupiti i potom koristiti.

Kemikalija bi mogla biti povezana s više od 130 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji od 2019., prema znanstvenici prof. Amriti Ahluwalia, stručnjakinji za vaskularnu farmakologiju na Sveučilištu Queen Mary u Londonu.

Analizirala je krv i druge uzorke ljudi koji su umrli, a koje su joj poslali patolozi i policija diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Od 187 testova otkrila je da je 71% pokazalo visoke tragove kemikalije, što ukazuje da su najmanje 133 osobe umrle od posljedica gutanja.

- S obzirom na ono za što se koristi, mora postojati potpuna istraga problema. Mora se regulirati tako da je njegova uporaba u za to predviđene svrhe.

Optužbe za ubojstvo

Kenneth Law uhićen je u Kanadi u svibnju 2023. i sada je optužen za 14 točaka ubojstva i pomaganja u samoubojstvu.

Smatra se da je prodao kemikaliju više od 1200 puta kupcima u 40 zemalja diljem svijeta i povezan je s najmanje 93 smrti u Velikoj Britaniji.

Istraga BBC-ja je otkrila da je Zakutenko prodavao istu kemikaliju najmanje od studenog 2020.

On također nudi tri različita lijeka na recept, koji se spominju u online vodičima za samoubojstva. Čak je nakratko promovirao svoju službu na istom forumu o samoubojstvima kao i Law.

Od tada su korisnici prosljeđivali njegove kontakt podatke putem izravnih poruka.

U trag Zakutenku ušli su prateći ga do malog stana u zgradi iz sovjetske ere u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu. Pitali su ga zašto šalje otrovnu kemikaliju ljudima koji žele okončati život.

- To je laž, rekao je prije nego što je stavio ruku preko kamere i pokušao se udaljiti.

Zna se da je barem jedan od paketa sadržavao kemikaliju jer su novinari toga dana naručili i primili broj za praćenje nedugo nakon što je Zakutenko otišao iz pošte. Na pitanje što ima za poručiti obiteljima preminulih, odgovorio je:

- Ne razumijem o čemu pričate.

Sin Davida Parfetta, Tom (22), kupio je istu kemikaliju od Kennetha Lawa i upotrijebio je da sebi okonča život u listopadu 2021.

Parfett sada vodi kampanju za zatvaranje foruma o samoubojstvima i zaustavljanje prodavača poput Zakutenka.

Britanske vlasti znale su za kemikaliju i internetsku trgovinu najmanje od rujna 2020., kada ih je upozorio mrtvozornik koji je pregledao tijelo 23-godišnjeg Joea Nihilla.

Mrtvozornik je pisao policiji, glavnom mrtvozorniku i dobavljaču kemikalija upozoravajući ih na smrtonosnu trgovinu tom tvari.

Od tada su mrtvozornici diljem Engleske pisali različitim vladinim odjelima u najmanje pet navrata s preporukom da se nešto poduzme u vezi s kemikalijom i forumom o samoubojstvima.

Parfett je kupio pošiljku od Zakutenka u prosincu 2023. jer je želio testirati sustav da vidi hoće li vlasti presresti pošiljku.

Imao je ‘dobrobitnu provjeru‘ od policije nekoliko dana nakon što je naručio, ali je ipak primio kemikaliju u roku od nekoliko tjedana i više ga nije posjetila policija.

- Još uvijek ne mogu vjerovati da se to događa danas, sa svime što sada znamo o broju smrtnih slučajeva, rekao je.

Slične provjere dobrobiti britanskih kupaca provedene su nakon što je Kenneth Law uhićen u Kanadi.

- Takve slučajeve rješavaju policijske snage u skladu sa svojim politikama i nacionalnim smjernicama, rekao je glasnogovornik.

Gospodin Parfett i gospođa Kite pozivaju na poduzimanje oštrijih mjera protiv foruma na kojem su njihovi voljeni Tom i Linda saznali za kemikaliju.

Vlada kaže da bi novi Zakon o online sigurnosti, koji je postao zakon prošle godine, trebao pomoći u ograničavanju pristupa ovoj vrsti foruma, prenosi Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:29