StoryEditorOCM
Svijetprijetili im

Francuska ponudila azil Afganistankama koje već dvije godine bježe pred talibanskim terorom

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 09:57

Pet Afganistanki izbjeglih zbog prijetnji talibana u toj zemlji danas će stići u Francusku nakon evakuacije iz Pakistana gdje su pobjegle po dolasku talibana na vlast, objavio je francuski Ured za imigraciju i integraciju.

Izbjegle žene, od kojih je jedna s troje djece, tijekom poslijepodneva bi trebale stići u Pariz, više mjeseci poslije bijega od tallibanskog režima koji je preuzeo vlast u Afganistanu u ljeto 2021. godine.

Među njima su bivša ravnateljica sveučilišta, savjetnica nevladinih organizacija, televizijska voditeljoca, nastavnica u "tajnoj“ školi u Kabulu. Zajedničko im je to što nisu mogle iskoristiti zapadne zračne mostove kada su talibani preuzeli vlast, i što su u vlastitoj organizaciji pobjegle u susjedni Pakistan.

"Prema uputama predsjednika republike, posebna pažnja poklonjena je ženama kojima prvenstveno prijete talibani, zato što su držale važne položaje u afganistanskom društvu ili imale bliske kontakte sa zapadnjacima. To je slučaj s ovih pet žena koje danas stižu“, rekao je čelnik francuskog Ureda za imigraciju.

U Francuskoj će one prvo biti smještene u prihvatnom centru u pariškoj regiji, bit će registrirane kao tražitelji azila i zatim upućene ka dugoročnijim smještajima, dok Organizacija za zaštitu izbjeglica i apatrida (Ofpra) razmatra njihove predmete, rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:55