StoryEditorOCM
Svijet‘THE AGE‘

‘Fašisti u našoj sredini‘: Australski dnevnik upozorava na sve živahniji ustaški sentiment u hrvatskoj zajednici

Piše Vijesti SD
12. lipnja 2023. - 19:17
Proslava stvaranja NDH u zapadnom Sydneyu u Hrvatskom klubu Bosna ove godine - predsjednik kluba Adam Glavaš drži portret Ante Pavelića

Istraga koju je proveo australski dnevni list "The Age" iz Melbournea pokazala je kako je veličanje ustaškog režima duboko ukorijenjeno u glavnim institucijama australske hrvatske zajednice, koje - otkrivaju - slave fašističke obljetnice ističući zn akovlje i zemljovide ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Donosimo u cijelosti što pišu ove novine o tome:

Sportski i kulturni klubovi u velikoj hrvatskoj zajednici u Australiji otvoreno slave fašističke obljetnice ističući ambleme, zastave i zemljovide ubilačkog ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Pavelich protiv Pavelića

Hrvatska veleposlanica u Australiji Betty Pavelich odgovorila je na ovu istragu da u društvu nema mjesta za "veličanje totalitarnih režima, ekstremizma ili netolerancije".

Slavljenje fašizma toliko je otvoreno da je jedna web-stranica sa sjedištem u Sydneyju prodavala privjeske za ključeve s ustaškom tematikom, majice, kape, naljepnice i postere hrvatskog ratnog diktatora Ante Pavelića, bliskog saveznika Adolfa Hitlera, dok je druga web-stranica sa sjedištem u Melbourneu prodavala ustaške zastave.

Dana 10. travnja ove godine šestorica muškaraca snimljena su u nogometnom klubu Melbourne Knights kako pozdravljaju uzdignutim rukama dok pjevaju pjesmu koja veliča ustaše. "Boj se bije, ustaški se barjak vije", pjevali su izvodeći fašistički pozdrav. "Za slobodu i za dom, hrvatski dom!", glasi pjesma.

U zasebnom videu grupa ljudi podigla je hrvatsku zastavu na Melbourne Knightsu u Sunshineu kako bi proslavila godišnjicu 10. travnja. Taj je datum obljetnica stvaranja hrvatske države koju su podržavali nacisti i Knightsi. Glavni govornik na podizanju zastave rekao je: "Ovaj dan (10. travnja) je nezaboravan. Hrvati će ovaj dan i dalje čuvati u sjećanju."

image

Proslava u nogometnom klubu Melbourne Knights u Sunshineu, zapadni Melbourne, 10. travnja ove godine, povodom godišnjice uspostave ustaškog režima

Jedan od prisutnih bio je odjeven u crno dok je nosio hrvatsku vojnu zastavu na kojoj je bio ispisan slogan "Za dom, spremni". Bio je to slogan kojim su se služile ustaše i njegovo korištenje može biti kažnjeno novčanom globom u modernoj demokratskoj Hrvatskoj.

Predsjednik Knightsa Pave Jusup na dva svoja profila na društvenim mrežama ima fotografije ispred ustaške zastave. Melbourne Knightsi i Jusup nisu odgovorili na upite za komentarom.

Istragom je također utvrđeno da je amaterska nogometna momčad iz Melbournea, St. Albans Vukovar, do prije nekoliko godina igrala u dresu s ustaškim U simbolom. St. Albans Vukovar odbio je komentirati zašto je nosio ustaški simbol, ali je naglasio da to više ne čini. "Molim vas, nemojte gubiti vrijeme našeg kluba s onim što pokušavate postići", rekao je predstavnik kluba.

U međuvremenu se proslava 10. travnja otvoreno oglašava u lokalnim novinama The Croatian Herald, uz podizanje zastava i slavlje u klubovima diljem Australije.

Hrvatski klub Bosna pod crnom zastavom

Hrvatski klub Bosna u zapadnom dijelu Sydneyja vije ustašku zastavu iznad svoje zgrade i slavi fašističke obljetnice, prodajući proizvode s ustaškim oznakama na svojim događanjima. Od predsjednika kluba Adama Glavaša, kojeg se može vidjeti na fotografiji kako drži portret ratnog diktatora Pavelića 10. travnja ove godine, zatražen je komentar.

Otvoreno slavljenje fašističke prošlosti - hrvatski klubovi u Sydneyju i Melbourneu često imaju portrete ili u jednom slučaju čak i bistu ustaškog diktatora Ante Pavelića - postavlja pitanje koliko bi široke regionalne i federalne zabrane slavljenja nacizma i fašizma trebale biti. Među oni koji slave 10. travnja ili ustaštvo često to opisuju kao izraz hrvatske samostalnosti, a ne fašizma.

image

Ulaz u Hrvatski kluba Bosna u zapadnom Sydneyu

image

Zastave s prepoznatljivim ustaškim U ispred Hrvatskog kluba Bosna u zapadnom Sydneyu

Predstavnici židovske zajednice u Australiji žele da vlasti imaju više mogućnosti za obračun s nacističkim simbolima, uključujući ustaške.

"Svaki zakonski propis o zabrani koji se uvede mora biti dovoljno fleksibilan da se prilagodi stalnoj evoluciji novih simbola mržnje od strane neonacističkih skupina, kao i simbola političkih pokreta, poput ustaškog pokreta, koji su bili povijesno povezani s nacističkim režimom u Njemačkoj", rekao je jedan od direktora Izvršnog vijeća australskih Židova Peter Wertheim u nedavnom podnesku na istragu Senata koja ispituje zabranu nacističkih simbola.

Diljem Australije postoje različiti zakoni. U Novom Južnom Walesu zakoni su najširi i dopuštaju diskrecijsko pravo sudovima da definiraju što je nacistički simbol. Zakoni u Victoriji - i oni koji će ovog tjedna biti predstavljeni saveznom parlamentu - nešto su stroži i zabranjuju ograničen broj nacističkih simbola mržnje. Victoria također planira zabraniti fašistički pozdrav i trenutno traži povratne informacije o tom prijedlogu.

"Uznemiren sam saznanjem o širenju ustaških i drugih fašističkih simbola te o glorifikaciji ustaških vođa od strane nekih građana Victorije. Ustaše su bili nacistički suradnici, odgovorni za ubojstvo stotina tisuća ljudi, uključujući i židovsko stanovništvo Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata", rekao je predsjednik Vijeća židovske zajednice Victorije Daniel Aghion.

Aghion je dodao da nogometne vlasti trebaju učiniti više kako bi spriječile prikazivanje fašističkih simbola na utakmicama: "Nemoguće je zabraniti svaki simbol mržnje, terorizma i genocida, ali to ne daje pojedincima ili skupinama u Victoriji dozvolu da ih koriste ili slave."

Glasnogovornik Football Australije rekao je da ne može komentirati jer događaj 10. travnja u Melbourne Knightsima "nije bio nogometna utakmica ili nogometni događaj". Football Victoria nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.

Hrvatski simboli fašizma Australcima su daleko manje poznati od onih njemačkog nacizma, iako su tijekom rata bili bliski saveznici.

Yad Vashem, Memorijalni centar holokausta, opisao je kako je više od 500.000 Srba ubijeno "na užasne sadističke načine", dok je daljnjih 250.000 protjerano, a još 200.000 Srba prisiljeno prijeći na katoličanstvo. Yad Vashem navodi da je više od 30.000 Židova - 80 posto židovskog stanovništva Hrvatske - stradalo tijekom rata. Druge procjene ukupnog broja umrlih variraju.

Učestali fašistoidni ispadi

Ustaše su bile zloglasni po svojoj brutalnosti, čak su držali i koncentracijski logor za djecu. Veleposlanica Hrvatske u Australiji Betty Pavelich rekla je da je Hrvatska nedavno značajno povećala kazne za "dezinformacije koje mogu potaknuti mržnju ili strah".

"Čvrsto vjerujemo da je dužnost svih nas osigurati da dezinformacije, veličanje i uvođenje kriminalnih, totalitarnih ideologija, njihovih simbola i pokreta ne zažive u modernim društvima. Nadalje, moramo nastojati ne ocrniti čitave zajednice koje marljivo rade i poštuju zakone na temelju neprihvatljivih pogleda i ponašanja malih skupina pojedinaca", rekla je Pavelich.

Slavljenje fašizma u hrvatskoj zajednici u Australiji nedavno se rasplamsalo. Navijači nogometnog kluba Sydney United izveli su 2022. pozdrav uzdignutim rukama, a trojica muškaraca optužena su prema novim zakonima NSW-a. Izjasnili su se da nisu krivi. Navijači Sydney Uniteda već su se prije fotografirali ispred nacističkih zastava i slavili fašiste.

image

Navijači Sydney Uniteda ispred ustaških i nacističkih zastava

Australija je zajedno s Kanadom, Španjolskom, Argentinom i Sjedinjenim Američkim Državama postala poslijeratno utočište za ljude s ustaškim vezama koji su bježali iz komunističke Jugoslavije, uključujući i ratne zločince, napominje "The Age" te podsjećaju kako od 70-ih godina novinar i pisac Mark Aarons istražuje kako je Australija poslije rata prihvatila fašističke ratne zločince iz Europe. Aarons kaže da je hrvatska zajednica bila izuzetak među skupinama migranata jer je zadržala snažan politički identitet kroz generacije, dok su među ostalim članovima europske dijaspore koji su imali povijesne veze s fašizmom ta stajališta gotovo izumrla.

"Ustaška imigracija je ta koja je održavala plamen na životu, da tako kažem. Mislim da je važno reći da je to samo dio australske hrvatske zajednice, da većina Hrvata kao temelj Hrvatske vidi 1991. godinu", rekao je Aarons.

Aarons: ‘Užasno što to još uvijek traje‘

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Australiji su bila 164.362 stanovnika koji su se izjasnili da su hrvatskog podrijetla. Aarons tvrdi da još uvijek postoji koherentna organizacija koja omogućuje onima s ustaškim stavovima da dominiraju hrvatskim nogometnim i kulturnim klubovima u Australiji: "Oslanjaju se na neznanje, a također i na politiku, posebno na konzervativnoj strani, koja zatvara oči pred ustaškim elementom u australskoj zajednici."

Aarons dodaje kako je užasno što to još uvijek traje: "Da još uvijek postoji glavna frakcija njemačke zajednice u Australiji koja štuje Adolfa Hitlera i opravdava pokolj Židova, Roma i političkih protivnika pod nacističkim režimom, došlo bi do apsolutnog bijesa na svim razinama društva."

The Age je razgovarao s nizom hrvatskih Australaca koji su bili zgroženi stajalištima nekih u njihovoj zajednici. Nitko nije govorio javno jer su se bojali posljedica za sebe i svoje obitelji.

"U vremenskom smo raskoraku", rekao je jedan hrvatski Australac, koji je upozorio da mlađe generacije postaju više - a ne sve manje - nacionalističke, što se često izražava kroz nogomet: "To je ono najgore. Očekivalo bi se da će kroz nekoliko generacija kasnije ultranacionalizam umrijeti. Budući da su toliko odvojeni od Hrvatske, osjećaju potrebu to izraziti na takav način, ultranacionalizmom. Osjećaju se kao varalice" - piše "The Age".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:04