StoryEditorOCM
Svijetnovi plan

Dok su sve oči uprte u pakao Avdiivke, Putin gomila ogromne snage na drugom frontu: ‘Tu je više od 50.000 ljudi!‘

Piše T.Š/JL
16. veljače 2024. - 10:06

Rusija je koncentrirala više snaga na bojišnici kod Orihiva nego kod Avdiivke. To znači da će Rusi vjerojatno pokušati napredovati prema mjestu Robotine u Zaporiškoj oblasti, koje su ranije oslobodile ukrajinske snage, rekao je Dmitro Lihovi, glasnogovornik Operativno-strateške skupine Tauri (Tavriia) za ukrajinske medije, kako prenosi Ukrajinska pravda.  "Neprijateljska skupina koja se koncentrirala na fronti Orihiv u proteklih nekoliko dana ili tjedana, veća je od skupine koja je trenutačno angažirana na bojištu u Avdiivki", rekao je on.

"Očito je da Moskovljani tamo nisu došli u šetnju parkom", dodao je.

Lihovi je pozvao da se obrati pozornost na Robotine. Radi se o teritoriju južno od grada Orihiva, koji je oslobođen na ljeto prenosi Jutarnji list.

"Čini se da su si Rusi postavili cilj da tamo jurišnim akcijom postignu neki uspjeh, kao što to pokušavaju učiniti u Avdiivki", upozorio je Lihovi.

O njegovom su upozorenju na X-u, bivšem Twitteru, izvijestili i ugledni stručnjaci za sukob u Ukrajini i Rusiju, Rob Lee i Konrad Muzika.

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW), koji pomno i svakodnevno prati događanja u vezi rata u Ukrajini i ruskih aktivnosti vezanih uz eventualne nove eskalacije krize, također je u svom najnovijem izvješću od četvrtka obratio pažnju za izjavu Dmitra Lihovog.

"Glasnogovornik ukrajinske skupine snaga Tauri Dmitro Lihovi izjavio je 14. veljače da ruske snage gomilaju veliko grupiranje snaga u smjeru Orihiva, vjerojatno u pripremi za ponovne ofenzivne napore u zapadnoj Zaporoškoj oblasti. Lihovi je izjavio da je ruska formacija u smjeru Orihiva po veličini usporediva s ruskom formacijom oko Avdiivke, za koju je Lihovi nedavno procijenio da se sastoji od otprilike 50.000 ljudi", izvijestio je ISW.

Analitičari ISW-a ističu kako nisu primijetili nedavne pokazatelje da ruske snage namjeravaju uskoro obnoviti ofenzivne napore u zapadnoj Zaporiškoj oblasti, iako je, kako se navodi, rusko zapovjedništvo vjerojatno zainteresirano za pokušaje ponovnog preuzimanja teritorija koji su ukrajinske snage zauzele tijekom protuofenzive u ljeto prošle godine.

ISW je dodatno šturo izvijestio da su nastavljeni pozicijski sukobi u blizini Robotine i Verbove, istočno od Robotine.

image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:12