StoryEditorOCM
SvijetMAJA VILIČIĆ

Dalmatinka usred tropske oluje u SAD-u: ‘U mojih 18 godina ovdje nisam nešto ovako doživjela. Prava kataklizma!‘

Piše Ivica Marković
21. kolovoza 2023. - 12:19

Danas (nedjelja) je ludilo u Kaliforniji, odnosno u Los Anglesu - tako nam je u WhatsApp  poruci napisala Maja Viličić, Boljanka koja već 18 godina živi i radi u "gradu filma".

Prvo je u nedjelju ujutro oko osam sati Kaliforniju i Los Angeles pogodila tropska oluja "Hilary" za koju su mnogi strepili kako bi mogao biti jak i do tada neviđen uragan, no dolaskom na kopno se jačina smanjila i stvorila "samo" tropsku oluju.

- Tropsku oluju koja je donijela nevjerojatnu količinu kiše. U LA je palo osam centimetara kiše po četvornom metru, odnosno količina kiše koja u nekim normalnim okolnostima u LA-u padne u godinu dana. Prema dosadašnjim informacijama nitko nije nastradao, ali je prouzročena materijalna šteta, prvenstveno usljed prodora vode u razne dućane i ugostiteljske objekte, pogotovo po Beverly Hillsu. Zadnji puta je ovakva situacija u LA-u bila 1939. godine! Kako izvještava Nacionalni zavod za prognozu od te 1939. na ovom području nije bilo tropske oluje, a još manje uragana. Uragani na Zapadnoj obali SAD-a nisu uobičajena pojava kao na Istočnoj obali - kazuje Viličić.

image

Maja Viličić

Privatni Album/

Tropska oluja "Hilary" nastavlja svoj put prema unutrašnjosti, prema Montani.

- Jako su poplavljeni gradovi Coachella, Palm Springs i Indio. Coachella je poznata po istoimenom glazbenom festivalu, a Indio po teniskom turniru Indian Wells. Kako razne TV kuće izvještavaju na te je gradove u 18 sati padanja kiše, pala količina vode koju inače "dobiju" u šest mjeseci - priča Viličić.

image

Maja Vilicic

Privatni Album/Privatni Album

Da nešto sa klimom nije kako treba i da se diljem svijeta događaju čuda sa klimatskim promjenama to svi znamo, a velike promjene i klimi su zabilježene i u Kaliforniji.

image
Robyn Beck/Afp

- Prije 18 godina kada sam ja došla ovdje živjeti, nije bilo ovako vruće. Prema Nacionalnom zavodu za prognozu 15. srpnja ove godine dogodili su se u Kaliforniji temperaturni rekordi. Ti su se rekordi događali u gradovima koji su udaljeni od LA-ja, sat-dva vremena. Zabilježena je u prosjeku temperatura veća od jednog stupnja Celzijusa, odnosno oboreni su temperaturni rekordi, od kada se god temperatura mjeri - veli Viličić.

Kako jedno zlo ne dolazi nikad samo, već se zareda jedno za drugim, tako je samo nekoliko sati nakon što je "Hilary" došla s Pacifika, LA i Kaliforniju pogodio - potres.

- Da, u nedjelju u 14,41 sati po lokalnom vremenu bio je potres magnitude 5,1 po Richteru koji je bio u mjestu Ojai, oko 80 kilometara sjeverno od LA-a. Moram priznati da je dobro treslo, a koliko je dugo potres bio to ne mogu sa sigurnošću reći, meni se činilo da je bio duži od 10 sekundi. Jako ružan osjećaj, pogotovo nakon tropske oluje.

Američki sustav upozorenja javio je da nema opasnosti od tsunamija nakon ovog potresa.

- Stalno dobivamo obavijesti na mobitele ili mailove o trenutačnoj situaciji na terenu.

image
Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Tropska oluja "Hilary" izazvala je bujične poplave istočno i zapadno od Los Angelesa, nakon što je smrtonosnom snagom projurila meksičkim poluotokom Donjom Kalifornijom. U Los Angelesu su deseci tisuća ljudi ostali bez struje.

image
Robyn Beck/Afp

Jedna je osoba u Meksiku smrtno stradala u iznenadnim poplavama, gdje su neke ceste odnesene.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje za veći dio južne Kalifornije, s upozorenjima na iznenadne poplave koje su na snazi najmanje do ponedjeljka u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

To je područje koje je bilo izloženo dugim sušnim razdobljima. U planinskim i pustinjskim područjima bi u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti od 12 do 25 cm kiše, koliko obično u tim područjima padne na godišnjoj razini.

image
Robyn Beck/Afp

Prva tropska oluja koja je pogodila okrug Los Angeles od 1939. izazvala je ozbiljne poplave u planinama San Gabriel istočno od grada i obalnim područjima na sjeverozapadu okruga Ventura.

U okrugu San Bernardino naređena je evakuacija brojnih mjesta u planinama i dolinama. U Wrightwoodu, oko 110 km sjeveroistočno od Los Angelesa, kiša je isprala drveće i blato niz brdo u Sheep Canyonu. Dalje prema istoku u Oak Glenu - jednom od pet gradića okruga San Bernardino pod naredbom o evakuaciji - voda koja je šikljala bacala je drveće, blato i kamenje u zrak.

Na zapadu, u naseljenijem okrugu Ventura, Nacionalna meteorološka služba upozorila je na poplave opasne po život, gdje je u roku od dva sata palo do 5 cm kiše. Meteorološka služba izvijestila je o automobilima zaglavljenima u zajednici Spanish Hills, gdje su vatrogasci izveli brzo spašavanje iz vode.

image
Robyn Beck/Afp

Guverner Newsom, koji obilazi područja po južnoj Kaliforniji, rekao je da je pustinjska oaza Palm Springs (oko 160 km istočno od Los Angelesa) bila suha kad je otišao u nedjelju, ali sat vremena poslije su ga izvijestili o "najobilnijim padalinama u povijesti Palm Springsa" pa su ulice ubrzo bile poplavljene.

"Tako se brzo ovaj sustav kreće. Ništa ne uzimajte zdravo za gotovo", rekao je Newsom na konferenciji za medije u Los Angelesu nakon što je izjavio da je obavijestio američkog predsjednika Joea Bidena, koji je naredio saveznim agencijama da prebace osoblje i zalihe u južnu Kaliforniju.

image
Mario Tama/Getty Images Via Afp

Otkazane su stotine letova u San Diegu, Las Vegasu i Los Angelesu. Ujedinjeni školski okrug Los Angelesa i Ujedinjeni školski okrug San Diega, dva najveća školska okruga u državi, otkazali su nastavu za ponedjeljak.

- Ja ovako nešto u svojih 18 godina života u SAD-u nisam nikada doživjela. Bilo je strašno, kao neka kataklizma. Nevjerojatna količina kiše je pala, a vjetar je puhao strahovito jako. Evo kiša je opet počela (nedjelja nešto iza 23 sata), ali kažu da će do sutra ujutro sve biti iza nas i da više neće biti ovakve nevere, zaključuje Maja Viličić.

image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:46