StoryEditorOCM
Svijetuhićene su

Četiri Hrvatice u Španjolskoj pljačkale po kućama; policija objavila kako ih je otkrila i na koji način su ‘operirale‘

Piše Vijesti SD
24. srpnja 2023. - 06:25

Španjolska policija je u južnom mjestu Azara, udaljenom 36 kilometara od Valencije, uhitila četiri žene s hrvatskim dokumentima pod optužbom za pljačkanje kuća.

Žene u dobi između 18 i 34 godine otprije su registrirane u policiji zbog sličnih djela, priopćila je španjolska nacionalna policija u nedjelju. Za jednom od njih je sud u sjevernom gradu Oviedu raspisao uhidbeni nalog.

Žene, čija imena nisu objavljena, primijetio je u Alzari policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti. Pratio ih je zbog sumnjivog ponašanja među zgradama u središtu grada sa 46.300 stanovnika, a zatim nazvao policijsku ophodnju.

"Uhićene žene djelovale su uvijek na isti način", napomenula je policija. "Prvo bi pozvonile na portafon te promatrale prozore i balkone pokušavajući otkriti ima li koga u stanu", dodala je.

Jedna bi stražarila dok bi ostale plastičnom karticom ili alatom obijale brave.

Policijaci su prilikom uhićenja pronašli kod žena nekoliko odvijača skrivenih među njihovim stvarima, plastičnu karticu te drugo pogodno oruđe. Provjerom ulaznih vrata u zgradama gdje su zatečene otkrili su tragove obijanja brava.

Žene su optužene za dvije provale i još četiri pokušaja.

Policija je u priopćenju pozvala stanovnike Španjolske na oprez jer su ovakve pljačke česte diljem zemlje. Žene s hrvatskim, srpskim, bosanskohercegovačkim i talijanskim dokumentima redovito bivaju uhićene pod sumnjom za krađe gotovine, nakita, parfema i drugih vrijednih predmeta iz kuća i stanova. Ponekad ih muškarci razvoze automobilima na odredišta, a policija takve skupine naziva "putujućim bandama" jer često mijenjaju mjesta po Španjolskoj.

"Uvijek kada izađete iz kuća, makar na nekoliko minuta, zaključajte do kraja vrata. Dođete li kući i primijetite obijenu bravu ili otvorena vrata, ne ulazite i ne dirajte ništa nego odmah nazovite policiju", navela je policija pozvavši građane da zovu kada god primijete sumnjive osobe te da ne puštaju u zgradu nepoznate ljude.

Broj pljački redoviti raste ljeti kada se tisuće stanovnika nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih domova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:10