StoryEditorOCM
RegijaSuđenje za ubojstvo

Pravda na dugom štapu: neovisni novinar Slavko Ćuruvija ubijen je dok je ministar za informiranje bio - Aleksandar Vučić

Piše P. Č.
2. veljače 2024. - 19:51

Jednoj od najdužih pravosudnih saga večeras je došao kraj. Drugostupanjski sud u Beogradu oslobodio je četvoricu bivših pripadnika srpske tajne službe koje se tereti za ubojstvo Slavka Ćuruvije. U prosincu 2021. godine prvostupanjski sud je osudio Radu Markovića, tadašnjeg šefa Miloševićevog DB-a (Državna bezbednost) i Milana Radonjića, šefa beogradskog ogranka DB-a, na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina, a izvršitelje ubojstva, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, na 20 godina zatvora.

Podsjećamo, Slavko Ćuruvija je u devedesetim godinama prošlog stoljeća bio jedan od najprepoznatljivijih imena među oporbeno raspoloženim srpskim novinarima. Ćuruvija je osnovao prve privatne novine u Miloševićevoj Srbiji.

Nakon što je napustio mjesto glavnog urednika u državnom listu “Borbi”, osnovao je “Nedeljni Telegraf”, potom “Dnevni telegraf” te naposljetku tjednik “Evropljanin”. U posljednjoj fazi Miloševićevog režima, koji je obilježio rat na Kosovu i intervencija NATO-a, represija prema političkoj oporbi i kritički raspoloženim novinarima dobila je dodatnu oštrinu.

Tog jutra, 11. travnja 1999. godine, nakon što je prethodnog mjeseca počelo bombardiranje Srbije od strane NATO avijacije, Slavko Ćuruvija je ubijen u centru Beograda, ispred ulaza zgrade u kojoj je živio. Dvojica maskiranih atentatora pucali su u njega dok je bio u pratnji svoje životne družice, Branke Prpe, povjesničarke rodom iz Splita. Potrebno je naglasiti da je ovo ponovljeno suđenje, osuđujuća presuda navedenoj četvorki izrečena je 2019. godine da bi zatim bila ukinuta drugostupanjskom presudom iduće godine.

Nezgodan detalj, koji je, za pretpostaviti je, utjecao na ukidanje osuđujuće presude, sadržan je u činjenici da je današnji svemoćni vladar Srbije, Aleksandar Vučić, u vrijeme Ćuruvijinog ubojstva bio ministar u vladi Mirka Marjanovića, Miloševićevog apartčika. Još nezgodniji detalj, Vučić je bio na čelu ministarstva za “informisanje”, zadužen za odnose s novinarima. Ćuruvija njegovo ministrovanje, nažalost, nije preživio. Njegova obitelj, barem za Vučićevog predsjednikovanje, nažalost neće svjedočiti poštenom suđenju njegovim ubojicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:19