StoryEditorOCM
RegijaSastanak u Ohridu

Vučić: Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a desnom rukom potpisujem. Taj bol će se nastaviti sljedeće četiri godine

Piše Vijesti SD
19. ožujka 2023. - 14:17

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako jučer u Ohridu ništa nije potpisao jer Kosovo nije međunarodno pravno priznata država s kojom bi mogao potpisati međunarodni sporazum. On je ponovio kako su crvene linije za Srbiju – priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN, te da samo do tih crvenih linija Srbija može raditi na implementaciji dogovorenog, piše danas.rs.

– Jučer smo imali rundu dijaloga koju su europski i svjetski moćnici napravili medijski veoma važnom. Razgovori nikada nisu laki jer je riječ o stranama koje su suprostavljene i koje imaju različite interese – rekao je Vučić na konferenciji održanoj dan nakon sastanka u Ohridu sa Albinom Kurtijem uz europsko posredovanje.

Vučić je na konferenciji pročitao cijeli aneks o kojem je jučer pregovarano.

Osvrćući se na tekst aneksa, predsjednik je kazao: "Ovo za nas nije posebno teško. Bit će nam puno težih stvari u budućnosti".

On je istakao kako Srbija više ne zavisi samo od prištinske dobre volje, "već i od onoga koliko smo mi spremni uraditi neke stvari kada govorimo o europskom putu".

Naglasio je kako ništa nije potpisao.

– Nisam potpisao zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo za mene nije. I ne želim praviti međunarodno pravne sporazume s Republikom Kosovo – rekao je Vučić.

– Ja kažem kako ćemo implementirati najveći dio stvari, ali ništa neću implementirati što se tiče UN, niti što se odnosi na de facto i de iure priznanje Kosova – rekao je Vučić.

Vučić je kazao kako Srbija želi normalizaciju odnosa jer "ne možete živjeti sa zidovima".

– Ali pred nama je ogroman posao – rekao je Vučić posebno se osvrćući na problem nestalih osoba o čemu treba razgovarati.

U pogledu Zajednice srpskih općina (ZSO), predsjednik Srbije je rekao kako je važno to što se u Aneksu spominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

– Gospodin Kurti je spomenuo Ahtisari plan. Srbija taj plan nije usvojila i on nije dio procesa dijaloga. Kurti je iznio svoja tri koraka za ZSO što nije prihvaćeno – kazao je Vučić istaknuvši kako postoje potpisani dokumenti o ZSO iz prethodnih godina.

Predsjednik je istaknuo kako je ZSO važna za srpski narod.

– I dalje nam veći broj ljudi živi južno od Ibra za nijansu. Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju nikakav institucionalni okvir. Svi čekaju da se dočepaju Kosovske Mitrovice. ZSO nam je potrebna svuda gdje Srbi žive, ali mnogo više na jugu nego na sjeveru – rekao je Vučić istakavši kako se Srbija izborila da se ono što je dogovoreno i primijeni iako kosovska strana nije spremna na to.

On je kazao kako očekuje da će biti mnogo muka oko ZSO.

– Ono što je precizno navedeno (u aneksu) jest primjena sporazuma koje smo dostigli u dijalogu. Mi smo zadovoljni onim što sm postigli u dijalogu. Ako ne bude ispunjeno, na nama je da donosimo odluke što ćemo mi ispunjavati – rekao je Vučić, dodajući kako očekuje da proces formiranja ZSO počne, a da je pitanje koliko će trajati i da je dobro što nisu postavljeni nikakvi rokovi.

Vučić je ponovio kako je Srbija spremna raditi na implementaciji sporazuma iz 2011. godine ali da postoje stvari koje niti možemo niti je realno.

– Nije se mnogo promijenilo za nas osim što će sada od toga što ćemo raditi po ovom pitanju zavisiti i naš europski put, koji ne vjerujem da ćemo završiti za tri-četiri godine koliko sam ja predsjednik – dodao je Vučić ističući da je "važno biti  na europskom putu".

On je rekao da je tijekom jučerašnjih razgovora 12 puta mijenjan tekst.

– Za nas je važno stvoriti ambijent u kojemu će Srbi na KiM biti sigurni a naš narod svud gdje živi ima mir i da uvijek sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav. To nije uvijek lako jer vanjski pritisci vas vode na to da se trećeg odreknete. Stavio sam nedvojbeno do znanja da ovo treće neću učiniti – kazao je Vučić.

On je rekao kako će sljedećih dana pozvati parlamentarne stranke na sastanke.

Vučić je rekao kako će Srbi i Romi koji primaju socijalnu pomoć na KiM dobiti povećanje sa 11,000 na 20,000 dinara i da se radi o 5,607 osoba na koje se ovo povećanje odnosi. Također je najavio i da će posjetiti KiM.

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Zdravka Ponoša da je pristao da napredak Srbije u EU integracijama zavisi od implementacije dogovorenog u Ohridu, Vučić je rekao da je uspio ispregovarati "papir" koji je mnogo bolji od onoga što je bilo tko očekivao.

Upitan o izjavama Albina Kurtija Vučić je ponovio kako neće ništa potpisati.

– Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a desnom rukom potpisujem. I taj bol će se nastaviti sljedeće četiri godine – rekao je Vučić.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka u Ohridu europski predstavnik Josep Borrell kazao je da je dogovor postignut.

Dogovor je postignut krajem veljače, a danas je bilo priče o tome kako da bude implementiran, naveo je Josep Borrell.

Dogovarali smo kako sprovesti implementaciju, kada i tko će je sprovesti, objasnio je on dodjući kako su se Kosovo i Srbija složili o aneksu o implementaciji sporazuma, piše danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 06:34