StoryEditorOCM
RegijaNEČUVENO

U policijskoj postaji ubili brata osumnjičenog za ubojstvo male Danke i nikom ništa! A najmanje tri službe su ‘zakazale‘

Piše vijesti sd
23. travnja 2024. - 16:23

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić u Boru, preminuo je u policiji nasilnom smrću, iako je MUP Srbije lagao javnosti da je smrt bila prirodna.

Dragijević je nasmrt pretučen u policijskoj stanici, a iako su brojne službe zakazale, nijedna institucija još se nije oglasila o navedenom slučaju - dok MUP Srbije šuti, tužiteljstvo u Zaječaru samo je kratko objavilo da su dobio izvješće o uviđaju - javlja Nova.rs.

Tjednik Radar nedavno je otkrio kako je obdukcija pokazala da je Dragijević preminuo nasilnom smrću, o čemu svjedoče brojne ozljede koje je imao po tijelu. No, policija je u priopćenju navela da je Dragijević preminuo prirodnom smrću, te da mu je 6. travnja pozlilo u policijskoj postaji te da je Hitna pomoć po dolasku na mjesto događaja mogla samo konstatirati smrt.

Dok su u priopćenju policije tvrdili da su na vrijeme reagirali i Dragijeviću pokušali pružiti prvu pomoć, pokazalo se da su ga upravo policajci brutalno pretukli i nanijeli mu ozljede koje su dovele do njegove smrti. I dok MUP danima šuti o slučaju smrti uhićenika u policijskoj postaji, u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru kažu da nisu dobili nikakve nalaze.

Jučer su konačno dobili nalaz, no samo su kratko najavili da će se o tome oglasiti kada ga razmotre.

U iščekivanju bilo kakve reakcije bilo koje institucije u vezi sa smrću čovjeka kojeg su brutalno pretukli državni službenici, Sanja Radivojević, viša pravna savjetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava, navodi da uopće nije poanta u tome je li izvješće o obdukciji dostavljeno VJT-u ili ne.

“Ako raspolažu informacijama iz medija, a svi ih imamo, dužni su prema tim informacijama postupiti po službenoj dužnosti. Doznaje se da je počinjeno teško ubojstvo povezano s kaznenim djelom zlostavljanja i mučenja, pa je zaprijećena kazna od 40 godina ili doživotna. Čak i da nije tako, postavlja se pitanje zašto VJT Zaječar nije prethodno dobilo informaciju od mrtvozornika, koji je konstatirao prirodnu smrt, ako je ta osoba, tada leš, imala ozljede”, kaže Radivojević i dodaje da VJT u Zaječaru ne može imati opravdanje za neobavještavanje, ako su svi bili obaviješteni putem medija.

“Na temelju te informacije oni su dužni sami nazvati Zavod za sudsku medicinu i zatražiti da im se ta informacija odmah dostavi. Puno je pitanja, jer nije samo Zavod bio dužan obavijestiti tužiteljstvo, nego i još tri sudionika”.

image

Potraga za Dankom Ilić u Banjskom polju

Ranko Šuvar/Cropix

Ono što je u ovom trenutku važno, a tužiteljstvo vrlo dobro zna, jest pitanje hitnosti i učinkovitosti, kaže viša pravna savjetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava.

“Tužitelj je bio dužan odmah postupiti onog trenutka kada je informacija postala javno dostupna u medijima ili kada je za nju saznao neformalnim putem”. Na to ga obvezuju Zakon o kaznenom postupku, Protokol javnog tužitelja Republike Srbije i međunarodni standardi koji proizlaze iz Europske konvencije o ljudskim pravima. Dužnost je tužiteljstva da provede neovisnu, učinkovitu i hitnu istragu o tome jesu li službene osobe prekoračile ovlasti, pretukle tog čovjeka i uzrokovale njegovu nasilnu smrt. Opravdanja nema, tužitelj ne može reći da čeka nalaz obdukcije jer je profesionalno dužan postupiti ako je taj podatak javno dostupan u medijima”, kaže Radivojević.

Zatvoren zbog pomaganja bratu

Podsjetimo, Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, kao i njegov otac Rade, uhićeni su zbog sumnje da su pomogli uhićenom za ubojstvo male Danke da premjesti tijelo, gdje ga je navodno ostavio nakon što je zločin počinjen. Dragijević je priveden u subotu, a preminuo je u noći između subote i nedjelje.

Policijsko priopćenje je bilo sljedeće: “D. D. je umro "prirodnom smrću".

No, vještačenje Instituta za sudsku medicinu u Beogradu pokazalo je da Dragijević nije preminuo prirodnom smrću, već od posljedica premlaćivanja čiji su tragovi jasno vidljivi i detaljno opisani u vještačenju - javlja Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:24