StoryEditorOCM
Regijasrbija na ulici

Pogledajte ove prizore iz Beograda. Rijeke ljudi prosvjeduju, samo jedno traže. Vučić im poslao poruku

Piše Vinko Vuković
30. prosinca 2023. - 13:09

U Beogradu se nastavljaju prosvjedi građana uvjerenih kako su nedavni parlamentarni izbori u Srbiji bili namješteni u korist Aleksandra Vučića i njegove partije. 

U organizaciji inicijative "ProGlas" upravo je počeo skup ispred Terazijske česme, a njegov glavni moto je "Ne pristajemo". Organizatori su pozvali građane na miran prosvjed koji će se nakon prigodnih govora nastaviti protestnom šetnjom ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade Ustavnog suda.

"Složno, mirno i odlučno poručimo kako ne pristajemo na prekrajanje izborne volje te na obesmišljavanje demokracije i vladavine prava, kao i na rađanje ogoljene autokracije u Srbiji", poručuju iz ProGlasa.

image

Okupljenima su se obratila i Marinika Tepić, koja već trinaest dana štrajka glađu i koja se na binu, vidno iscrpljena, popela uz pomoć svojih suradnika

Oliver Bunić/Afp

Traže i kako "zbog iznevjerene izborne volje građana" u roku od šest mjeseci treba održati nove i parlamentarne i lokalne izbori u Srbiji.

Prije početka samog skupa aktivisti su odblokirali Ulicu kneza Miloša kako bi građani mogli doći do Terazijske česme.

govori poznatih i vučićev odgovor

Kako javlja N1 Srbija, okupljenima, među kojima su uglavnom mlađi građani, danas bi se trebao obratiti i poznati glumac Rade Šerbedžija, a prije njega govorili su glumica Svetlana Ceca Bojković te profesori Miodrag Jovanović i Filip Ejdus.

Okupljenima su se obratili i nositelji liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i Marinika Tepić, koja već trinaest dana štrajka glađu i koja se na binu, vidno iscrpljena, popela uz pomoć svojih suradnika. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je oporbu da želi ukrasti "narodnu volju", a međunarodne promatrače da svojim stajalištima o izbornim neregularnostima podupire namjere oporbe koja se "unaprijed spremala" da ne prizna izbore i započne prosvjede.

"Sveta je narodna volja, glas naroda je glas Boga. Nećemo im dati da ukradu ništa. Izbori, uz ponavljanje glasova na desetak izbornih mjesta, završavaju 30. prosinca, pa idemo polako na konstituiranje Skupštine, stvaranje Vlade i to je to", rekao je Vučić za provladinu televiziju Pink.

Oporbi je poručio da im je samo on zapreka, ali da će ostati "čvrst kao stijena".

image

Nakon prigodnih govora građani će na mirnom prosvjedu nastaviti s protestnom šetnjom ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade Ustavnog suda

Andrej Isaković/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:20