StoryEditorOCM
Regijadrama u ljubljani

Tko su ruski špijuni uhićeni u Sloveniji s južnoameričkim državljanstvima? Dio su mreže ‘agenata spavača‘

Piše S.Pg.
30. siječnja 2023. - 23:24

Slovenska obavještajno-sigurnosna služba (SOVA) otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju. U hvatanju osumnjičenih sudjelovao je i Nacionalni istražni ured (NPU). Prema pisanju dnevnika Delo, ruski špijun s državljanstvom jedne od južnoameričkih zemalja radio je pod lažnim identitetom - javlja 24ur.

Radili su u unajmljenom uredu u poslovnoj zgradi u četvrti Bežigrad. Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže prijeti kazna zatvora do osam godina.

U prosincu prošle godine istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani podnio je zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe koje su privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Istraga se provodi zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kaznena djela ovjeravanja neistinitog sadržaja.

U Okružnom državnom tužiteljstvu u Ljubljani rekli su da dosad još nikad nikog nisu procesuirali za kazneno djelo špijunaže. Vjeruje se da ova dvojica ruskih agenata rade za rusku vojnu obavještajnu službu GRU i djelovali su u sklopu razgranatog i pono isplaniranog programa koji su protuobavještajni agenti u SAD-u nazvali "Ilegalci".

Riječ je o široko raspršenoj mreži visoko obučenih "agenta spavača", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često zemalja Južne Amerike, a najčešće djeluju pod okriljem vojno-obavještajne službe GRU.

U SAD-u su među njima otkriveni i špijuni u službi ruskog ministarstva vanjskih poslova (SVR).

Ovakvih uhićenja ruskih špijuna bilo je i u drugim zemljama. Tako je primjerice brazilski znanstvenik José Assis Giammarias uhićen u Norveškoj prošlog listopada. Kako su otkrili norveški obavještajci, navodni brazilski znanstvenik zapravo je ruski obavještajac Mihail Mikušin.

Prošlog je ljeta i nizozemska obavještajna služba AIVD u Haagu uhitila brazilskog državljanina Viktora Mullera Ferreiru, koji je zapravo bio agent GRU-a Sergej Vladimirovič Čerkasov. Preko kontakta s pripravnicom pokušao se infiltrirati u Međunarodni kazneni sud u Haagu koji istražuje ruske ratne zločine u Ukrajini.

Također, ruski agenti i suradnici ruskih obavještajnih službi nedavno su otkriveni u Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Moldaviji i Latviji. Među njima su bili čak i parlamentarci i drugi dužnosnici, pripadnici oružanih snaga, poslovni ljudi, kao i jedan djelatnik željeznice u Latviji koji je snimao kretanje NATO trupa te snimke slao kontaktima u ruskim obavještajnim službama.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, u medijima se redovito pojavljuju vijesti o razotkrivanju ruskih špijuna ili građana drugih država koji rade u interesu Rusije. Tako je krajem prosinca 2022. šef Savezne obavještajne i kontraobavještajne službe Njemačke Bruno Kahl obznanio otkrivanje ruskog špijuna u redovima same obavještajne službe. Krajem siječnja doznalo se za uhićenje njegove suputnice.

Također, u drugoj polovici siječnja Okružni sud u Stockholmu proglasio je dvojicu švedskih državljana krivima za špijunažu za Rusiju, osudivši jednog od njih na doživotni zatvor, podsjeća nezavisna ruska Meduza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:00