StoryEditorOCM
Regijačvrsto uz dodika

Podrška Putinu, Dodiku i Wagneru na prosvjedima bosanskih Srba: blokirali promet, prijete još masovnijim okupljanjima

Piše vijesti sd
1. rujna 2023. - 19:32

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH organizirai je tijekom poslijepodneva prosvjede na više lokacija u Bosni i Hercegovini. Prosvjedi se održavaju kao podrška za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu. Skup “Srpska pred sud” prvo je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

image

Sarajevo, 010923.
Protest podrske Miloradu Dodiku na entitetskoj liniji izmedju Istocnog Sarajeva i Sarajeva.
Foto: Antonio Balic/CROPIX

Antonio Balic/Cropix

Okupljanja se održana u blizini entitetskih linija: Sarajevo-Istočno Sarajevo, Doboj-Tešanj, Bijeljina-Tuzla i Mostar-Nevesinje. Ranije je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao na “mirnu blokadu” prometa u trajanju od pola sata. U 18 sati zakazano je okupljanje na međuentitetskoj liniji, na relaciji Jelah-Doboj, podrške optuženom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

image

+

Antonio Balic/Cropix
image

Sarajevo, 010923.
Protest podrske Miloradu Dodiku na entitetskoj liniji izmedju Istocnog Sarajeva i Sarajeva.
Foto: Antonio Balic/CROPIX

Antonio Balic/Cropix

Na okupljanju u Lukavici neki sudionici prosvjeda su se pojavili u majicama na kojima se očito iskazuje podrška Wagneru, plaćenicima poznatim po brojnim zločinima koje su počinili u Ukrajini i afričkim državama. Vladimir Putin je također čest motiv na današnjim prosvjedima. 

Na majici jednog od sudionika je pisalo "Naš posao je smrt i posao ide dobro" na ruskom jeziku, što je moto organizacije Wagner čiji je lider Jevgenij Prigožin nedavno poginuo u padu aviona iznad Rusije. Na drugoj majici je pisalo "Sve ide po planu", na ruskom jeziku, što se također veže za rusku agresiju na Ukrajinu.

image
Antonio Balic/Cropix

Tijekom prosvjeda na duže od 30 minuta bio je blokiran promet na nekoliko magistralnih puteva između entiteta FBiH i RS.

Okupljeni u Istočnom Sarajevu su iskazali nezadovoljstvo jer im je MUP Kantona Sarajevo zabranio okupljanje ispred Tužiteljstva BiH. No, nisu naveli kako nisu ispunili zahtjeve koje je organizator bio dužan ispuniti.

U Loparama se okupio manji broj ljudi dok je u Doboju ta brojka bila veća od tisuću. I tamo su se nosile majice s Putinovim likom...

Najavili su i masovnija okupljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:39