StoryEditor
Regijačetiri godine na funkciji

Odlazak Paddyja Ashdowna nije prošao nezapaženo u Bosni i Hercegovini: 'Bio je veliki prijatelj ove zemlje koje je radio sve da bi je osnažio'

23. prosinca 2018. - 18:10

Paddy Ashdown bio je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine koji je učinio sve ne bi li osnažio tu državu i pomogao izgradnji njenih institucija, ocijenio je u nedjelju sadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, a slične riječi hvale na račun njegova prethodinika na toj dužnosti koji je preminuo u subotu izrekli su i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

U posebnoj izjavi povodom smrti Ashdowna koji je dužnost visokog predstavnika obavljao od od 2002. do 2006. Inzko je istaknuo kako je time BiH izgubila   strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja.

"Ashdown je neumorno radio s bosanskohercegovačkim partnerima i predstavnicima međunarodne zajednice i donosio odluke koje su snažno utjecale na BiH, uvijek imajući na umu viziju sadašnjosti i budućnosti BiH i njenih građana", izjavio je Inzko rekavši kako je britanski političar imao ključnu ulogu u formiranju nekoliko institucija predviđenih Daytonskim mirovnim sporazumom te je predano radio na obnovi multietničke BiH, podupirao povratak prognanih i aktivno pomagao u razbijanju mreže potpore ratnim zločincima koji su se skrivali od pravde.

Tijekom Ashdownova mandata na dužnosti visokog predstavnika usvojeno je više od 200 zakona a u parlamentu BiH su usvojene odluke o formiranju brojnih institucija uključujući tu ujedinjene oružane snage BiH, Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA).

On je aktivno koristio ovlasti koje su mu stajale na raspolaganju pa je smijenio s dužnostu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je bio optužen za korupciju a ista je sudbina zatekla i niz dužnosnika iz tadašnjeg vrha Republike Srpske za koje su postojale naznake da pomožau skrivanje ratnih tločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ashdown je bio visoki predstavnik koji je najviše koristio intervencionističke ovlasti pa je zabilježeno kako je tijekom četiri godine njegova mandata donio više od 470 različitih odluka.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je u brzojavu sućuti kojega je uputio obitelji Ashdown te britanskom parlamentu istaknuo kako je njegovom smrću Bosna i Hercegovina ostala bez velikog i iskrenog prijatelja.

"Lorda Ashdowna ćemo pamtiti kao čovjeka koji je svojim energičnim angažmanom na čelu Ureda visokog predstavnika snažno ujecao na provedbu važnih reformi koje su u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i kojima je trasiran naš put prema euroatlanskim integracijama. I nakon okončanja mandata u Bosni i Hercegovini lord Ashdown nesebično je bio posvećen našoj zemlji", napisao je Džaferović.

Sličnim rječima sućut obitelji Ashdown i predsjedniku britanske Liberalne stranke izrazio je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
Paddy Ashdown, bivši britanski političar, vojnik i diplomat, umro je u dobi od 77 godina nakon kratke bolesti, priopćili su u subotu iz njegove stranke Liberalnih demokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 08:02