StoryEditorOCM
Regijasamovolja i oholost

Livanjski mustanzi su na nišanu, njihovi ‘čuvari‘ vape: ’Divi im se svijet, a kod nas ih kirurški režu i prodaju’

Piše Mladen Nejašmić
22. ožujka 2023. - 10:30

Negdje na 1200 metara visine, iznad Livna, prema Cincaru, konji su podivljali još prije pedesetak godina.

To je bilo vrijeme kada su se Livnjaci u selo vratili s prvim zarađenim dojč markama i pokupovali "Zetorove" traktore, pa su dorati, vranci, riđani i kulaši pali u drugi plan. Grozili su se tamošnji seljaci noža, talijanskih trgovaca i njihovih salama, pa istrošene bedevije pustili u planinu, gore prema Kruzima.

U svojevrstan egzodus pred konjskom snagom poljoprivredne mehanizacije, gdje danas obitava više od tisuću tih "bosanskih mustanga", koji su ubrzo postali prirodni fenomen i jedinstvena atrakcija koju ne možete vidjeti nigdje na europskom kontinentu, samo u onom naslikovitijem vesternu Johna Forda ili u nekom romanu Zanea Greya.

Nema tog sustava javnog informiranja koji nije audio-vizualnim putem prenio glas o potomcima domaćih konja čije je stanište od Koričine do Borove glave rijedak primjer dobrog gospodarenja čiju provedbu, po odluci livanjskih vlasti, implementira Plalninarsko-ekološko društvo "Borova glava".

Uoči početka rata 90-ih godina prošlog stoljeća tom je planinskom pustopoljinom na površini nešto manjoj od 150 četvornih kilometara obitavalo tristotinjak konja, a dvadesetak godina poslije samo njih 167. Razni utjecaji, posebno stradavanje u prometu, livanjsku atrakciju sveli su na minimum.

Povampirili su se i lokalni "mesari", pa su od onog čega su se prije grozili napravili unosan "biznis". Bože moj, zaželjeli se ljudi dobrih kobasica i salama, što je na koncu rezultiralo znatnim opadanjem brojnog stanja, najviše ždrjebadi za kojom su se trgovci jagmili.

image

Potomci arapskog i posavskog konja vladaju
tromeđom glamočke, tomislavgradske i livanjske općine

Duje Klarić/Cropix

Kako bi stali na kraj ljudskoj samovolji i gluposti, tadašnje livanjske vlasti unatrag nekoliko godina zakonom su zaštitile svoju turističku atrakciju, a uprava je predana društvu "Borova glava", koje se i danas skrbi o tim plemenitim životinjama.

Upravo zahvaljujući provedbi zaštite, brojno se stanje iznimno popravilo. U zadnjem prebrojavanju brojka je premašila 1000 jedinki, koji prosuti po dubokom snijegu s isprepletenim grivama obitavaju između snijegom zametenih proplanaka i nebeskog plavetnila. I tako sve do prije pola godine, kada se ponovno pojavio ljudski nagon za svježom krvlju.

- Nažalost, nakon desetak godina opet svjedočimo zvjerstvima nad našim konjima. Osim što stradavaju u prometu, unatoč svim znakovima upozorenja, u nekoliko navrata pronašli smo ostatke životinja koji je nepoznat netko ubio i odrubio im ekstremitete.

Kirurški precizno skinuti su im plećke i butevi, a preostali dio ostavili na stratištu kao hranu za zvijeri i spomenik ljudskoj oholosti. Žalosno je gledati takve scene, pogotovo onima koji su se "sljubili" s našim ljepotanima.

Pretpostavljamo da se meso odraslih konja danas koristi kao hrana za pse, a ždrijepci se preprodaju na crnom tržištu, dosežući cijenu oko šestotinjak eura. U nekoliko slučajeva policajci su ušli u trag počiniteljima, navodno vlasnicima pasa namijenjenih za borbe, koji u zimskom razdoblju zajedno s krivolovcima ubijaju konje i kuhanom konjetinom prehranjuju svoje ljubimce, kangale i tornjake.

image
Duje Klarić/Cropix

Strašne su to stvari, pogotovo gledano s ljudskog aspekta, kada netko bez trunke savjesti može učiniti takvo okrutno nedjelo - ističe Željko Krišto, tajnik PED-a "Borova glava".

Iako se cijeli svijet klanja njihovoj ljepoti, a brojni putnici namjernici mobitelima na "gotovs" ovjekovječuju suživot surovog planinskog masiva i beskrajnu ljepotu njegovih stanovnika, sve češći su slučajevi krijumčarenja ubijenih životinja, čije meso navodno završava u talijanskim kobasicama.

- Poseban problem su snijeg i surove zime, kada se na ovom području živa u termometru spusti i do minus trideset stupnjeva. Napada visoki snijeg koji prekrije planinske pašnjake i životinje se spuštaju na prometnice u potrazi za solju, a ljeti za vodom.

Epilog je poznat pa povremeno završe pod automobilskim gumama. Nažalost i sa smrtnim ishodom. Tome pridonose pojedinci koji, definitivno u dobroj namjeri, ostavljaju hranu uz prometnicu i tako možda i nesvjesno utječu na tragične ishode. Danas zahvaljujući dronu kojim obavljamo nadzor, tjeramo životinje dalje od ceste.

Drugi, jednako važan problem su vukovi koji nasrću na životinje, isključivo one bolesne i teško pokretne, koje u pravilu završe u raljama predatora. Posebna zanimljivost je konjska sigurnosna formacija koju možete vidjeti u sumrak, kada se nekoliko krda sjedinjuje u jedno veliko od šestotinjak konja, formirajući krug u čijoj su sredini ždrjebad, oko njih kobile, a prvu liniju obrane čine mužjaci okrenuti zadnjim nogama prema vani.

image

’Teren na kojem već pola stoljeća žive možda je najsuroviji u širem kraju, ali se od njega ne odvajaju’, ističe tajnik Krišto

Duje Klarić/Cropix

Tako da se u slučaju napada predatora lakše brane. Zanimljivost je u tome što se svi, bilo gdje da bili tog dana, uvečer nalaze na unaprijed dogovorenoj lokaciji. Teško je to dokučiv fenomen - objašnjava Krišto stečenu sklonost livanjskih mustanga.

Međutim, najveći problem je vlasništvo. Ni danas nitko na njih ne polaže pravo. Od tuda proizlazi nemogućnost njihove stručne selekcije. Prema procjenama tih istih stručnjaka, livanjski konji su uglavnom potomci posavskog i arapskog konja.

Iako se radi o zatvorenoj zajednici, među životinjama nema degenerativnih promjena, što naš sugovornik opravdava vrlo zanimljivom činjenicom po kojoj životinje iz krda protjeruju ženke u vrijeme parenja pa "ljubavnika" pronalaze na drugom kraju planine.

Trenutno na tom području živi sedam konjskih krda plus ono sastavljeno od starih isluženih mužjaka koji su izgubili prevlast u svom krdu. I jedni i drugi očito poštuju vjekovnu tradiciju svojih predaka. Iako se nalaze na svojevrsnoj tromeđi glamočke, tomislavgradske i livanjske općine, nikada nisu napustili visoravan Krug.

- To je ono možda i najzanimljivije - dodaje naš domaćin i nastavlja:

- Teren na kojem već pola stoljeća žive, možda je najsuroviji u odnosu na glamočki i tomislavgradski dio, gdje osim bogatih pašnjaka ima i obilje vode. Kod nas je toga znatno manje, pa smo tijekom godina izgradili brojne lokve i solišta, dok sve to kao na pladnju imaju u susjednim općinama.

image

Konji se s padina Cincara spuštaju na cestu Livno - Kupres kako bi lizali sol s kolnika i tako predstavljaju opasnost za vozače

Duje Klarić/Cropix

Unatoč tim blagodatima nikada ne zalaze izvan naših granica. Ili vrlo rijetko. Pratili smo ih dronom, a i fizički, kada dođu do granice kao da znaju da prelaze na tuđi teritorij, okrenu se i vrate natrag. Kao da su ih zavjetovali njihovi preci da nikada ne smiju napustiti teritorij odakle su ponikli.

Zavjetovani ili ne, konji su odavna utvrdili i granice i vlasništvo. Dok to odrade ljudi, oni će još dugo odolijevati zakonskim odredbama, mesožderima, vjetru, kiši, snijegu, oštrim zimama, krivolovcima i grabežljivcima i tako dalje predstavljati dio europske Mongolije u idiličnom kraju u susjedstvu kojim njišti i galopira na tisuću konja iznimne ljepote.

Dolaze i veleposlanici

Livanjski konji nisu samo regionalna atrakcija, već se njihovoj ljepoti dolaze diviti strani gosti sa svih strana svijeta. Malo koji strani veleposlanik akreditiran u BiH ili Hrvatskoj nije došao diviti se “mustanzima”. Stoga brojne agencije nude posjet tom prirodnom rezervatu, uživajući u jedinstvenoj prirodi i njezinim stanovnicima, čiji su preci vukli debela stabla ili završavali u rashladnoj vitrini.

Oni koji su uvijek spremni na pomoć belgijski su izviđači, koji gotovo pa svake godine dolaze u pomoć livanjskim ekolozima i planinarima. U tu svrhu zajedno s glumcem Goranom Višnjićem financijski su pogurali kupnju terenskog vozila tamošnjoj udruzi.

- Sada nam je cilj uz pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan domovine završetak kampa s tridesetak ležajeva, izgrađenog na Borovoj glavi i namijenjenog našim posjetiteljima, i to u dijelu gdje je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije jedan od naših na 1200 nadmorske visine posadio borovu šumu, namjeravajući izgraditi plućnu bolnicu. Nažalost, dolaskom “nove” Jugoslavije oslobodili su ga i brda i šume…, a i pluća - dodaje Krišto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 13:57