StoryEditorOCM
RegijaMilanko Kajganić

Glavni tužitelj iznio razloge uhićenja predsjednika Suda BiH i šefa objavještajne agencije; Evo koga su prisluškivali

Piše vijesti sd
19. prosinca 2023. - 14:09

Vijest o jučerašnjem uhićenju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića snažno je odjeknula Bosnom i Hercegovinom i regijom.

Spekuliralo se o razlozima uhićenja dvaju tako važnih dužnosnika. Danas ih je izložio glavni državni tužitelj Milanko Kajganić.

On je rekao da su da su Debevec i Mehmedagić uhićeni isključivo zato da bi Tužiteljstvo BiH moglo nesmetano prikupiti dokaze.

"Po do sada prikupljenim dokazima, oni su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja na način da su nezakonito prisluškivali suce Suda BiH i službenika Tužiteljstva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužiteljstva BiH i Suda BiH. To se odnosi na 2020. godinu", kazao je Kajganić i dodao kako za sada nema dokaza da su prisluškivali bilo koje političke osobe ili druga fizička lica, ali da će se i to provjeriti, piše Klix.ba.

Razlozi uhićenja odvjetnice

Glavni državni tužitelj je napomenuo kako su u javnosti do sada plasirane brojne informacije i da mnoge nisu točne. Dodao je da je Tužiteljstvo BiH jedino koje može davati informacije o ovom slučaju.

Dodao je i da je istraga vođena samo u Tužiteljstvu uz podršku OSA-e te da ni jedna druga agencija nije bila uključena.

"Pripadnici SIPA-e su upoznati o predmetu sat vremena prije lišavanja slobode. Profesionalno su odradili posao, nadam se da će tako i ostati u nastavku postupka", kazao je Kajganić i potvrdio informaciju da je uhićena i odvjetnica Vasvija Vidović. "Ona je lišena slobode jer je počinila kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. U poslijepodnevnim satima ćemo ih predati Tužiteljstvu BH koje će odlučiti o daljnjim koracima. Tužitelj će najvjerovatnije predložiti privor za sve osumnjičene u trajanju od mjesec dana", zaključio je glavni državni tužitelj BiH, piše Klix.ba.

Troje uhićenih tako bi moglo dočekati novu godinu u pritvoru, a s obzirom na položaj i važnost u strukturama Bosne i Hercegovine, o njihovom djelovanju i optužbama još će se govoriti.

image

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhićen je jučer u sarajevskom restoranu

Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:18