StoryEditorOCM
Regija‘SRCE PONOSNO‘

General Tolj: ‘Možda ćemo morati vratiti Herceg-Bosnu. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili‘

Piše hina
12. travnja 2024. - 15:31

Neovisni kandidat na listi Hrvatskog bila u XI. izbornoj jedinici, general Hrvatske vojske Ivan Tolj, izjavio je da treba obnoviti Herceg-Bosnu ako se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani", rekao je Tolj za Televiziju Herceg-Bosne. On se nalazi na drugome mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs u XI. izbornoj jedinici.

Po njegovim riječima Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU i kao saveznica SAD-a, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić.

"Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili", istaknuo je general Tolj.

Hrvatska zajednica HercegBosna utemeljena je 18. studenog 1991. godine u Grudama na dan pada Vukovara kako bi se Hrvati u Bosni i Hercegovini obranili od agresija JNA i srpske strane.

U kolovozu 1993. godine prerasla je u Hrvatsku Republiku HercegBosnu te je bila hrvatska teritorijalna i administrativna jedinica unutar BiH.

Washtingtonskim mirovnim sporazumom o uspostavi Federacije BiH iz ožujka 1994., kojemu su sponzori bili SAD, Hrvatska i Turska, HercegBosna je postala sastavni dio hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH.

Udruženi zločinački pothvat

Presudom Haaškoga tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. dio vodstva HercegBosne proglašen je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

General Tolj ocijenio je nedopustivim dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:45