StoryEditorOCM
Regijasam protiv svih

Dodikov pravni rat: odbacio optužnicu, tužitelja nazvao sitnim poltronom, tvrdi da veleposlanik SAD-a širi srbofobiju

Piše Hina
12. kolovoza 2023. - 13:25

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je u subotu kako ne priznaje optužnicu što ju je protiv njega podignulo Tužiteljstvo BiH i smatra je pokušajem političkog progona.

Dan nakon što je Tužiteljstvo BiH protiv Dodika, koji obnaša dužnost predsjednika Republike Srpske, podignulo optužnicu zbog kaznenog djela neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, on je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio kako se time navodno ruši Ustav BiH te kako iza svega stoji američki veleposlanik u BiH Michael Murphy koji "širi srbofobiju".

"Ja to odbacujem i spreman sam na svaku vrstu legitimne borbe", kazao je Dodik koji je najavio kako će sada on tužiti tužitelja koji je potpisao optužnicu jer smatra da je time zlorabio položaj. Tužitelja je nazvao "niskim poltronom", a nada se kako će Sud BiH odbiti potvrditi optužnicu.

Dodik je optužen zajedno s Milošem Lukićem, direktorom Službenog glasnika RS-a, a tereti ih se zbog objavljivanja zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda BiH što ga je u lipnju donio parlament RS.

Prijeti mu pet godina zatvora

Visoki predstavnik Christian Schmidt taj je zakon poništio svojom odlukom od 1. srpnja, no Dodik je 7. srpnja ipak potpisao uredbu o njegovu stupanju na snagu. Lukić je dan nakon toga naložio njegovo objavljivanje. Neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH postalo je kaznenim djelom, također Schmidtovom intervencijom u Kazneni zakon BiH od 1. srpnja.

Nakon podizanja optužnice iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u subotu su reagirali izjavom u kojoj su istaknuli kako je to upozorenje svima u BiH da se zakoni moraju poštovati.

"Poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te potpora vladavini prava od temeljne je važnosti za svako demokratsko društvo. To je obveza za svakoga jer nitko nije iznad zakona", stoji u izjavi.

Dodik je u subotu ponovo tvrdio kako Schmidt nije zakonito imenovani visoki predstavnik pa tako ne može ni donositi nikakve odluke ili mijenjati zakone.

Predsjednik RS-a pozvao je bosanske Srbe na okupljanje oko njega, tvrdeći kako je to jedini način da se sačuva Republika Srpska.

Budu li osuđeni, Dodiku i Lukiću prijeti zatvor od šest mjeseci do pet godina kao i automatska zabrana obnašanja bilo koje dužnosti u tijelima vlasti.

image

Visoki predstavnik Christian Schmidt odavno je Dodikova meta

Elvis Barukčić/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:04