StoryEditorOCM
Regijaoni imaju iskustva

Američka stručnjakinja savjetuje kako beogradski maskar objasniti djeci, što treba reći i koliko za koji uzrast

Piše vijesti sd
3. svibnja 2023. - 17:39
Djeca mlađa od osam godina ne trebaju čuti za zločin, kaže dr. Deborah Gilboa, stručnjakinja za roditeljstvoOliver Bunić/AFP

Današnja tragična maloljetnička pucnjava i ubojstva u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu potresla je ne samo Srbiju, nego i cijeli svijet, a posebno zemlje okruženja.

Unatoč visokoj količini nasilja, govora mržnje, nesnošljivosti te prijetnji i upotrebe oružja, ovakve stvari u ovdašnjim školama do sada se nisu događale. Poslije početnog šoka mnogi roditelji su u dilemama kako o događaju, koji je snažno odjeknuo u medijima i na društvenim mrežama, razgovarati s vlasitom djecom.

Američka psihijatrijska udruga i Američka pedijatrijska akademija preporučuju izbjegavanje ove teme s djecom do određene dobi - oko osme godine, ali opet, sve ovisi o djetetu.

"Ako to ne utječe izravno na vašu obitelj, djeca mlađa od osam godina ne trebaju čuti za to. Ali roditelji bi trebali razgovarati sa svojom mlađom djecom o masovnim pucnjavama ako su u opasnosti da to čuju od drugih," rekla je dr. Deborah Gilboa, stručnjakinja za roditeljstvo, prema Today.com, prenosi Nova.rs.

image

Roditelji bi trebali razgovarati sa svojom mlađom djecom o masovnim pucnjavama ako su u opasnosti da to čuju od drugih, savjetuje dr. Gilboa

Oliver Bunić/AFP

Iako se savjeti razlikuju ovisno o dobi, Gilboa ima opću preporuku za sve roditelje kako se nositi s takvim teškim situacijama.

"Prvo, morate pripaziti na svoje ponašanje i reakciju na taj događaj. Ono što učinite više će utjecati na dijete nego ono što kažete. Vrlo je važno da vaša prva reakcija bude dalje od djeteta", kaže Gilboa i navodi konkretne primjere za razgovor s djecom različite dobi.

Predškolci

Što se tiče male djece, Gilboa preporučuje da roditelji daju objašnjenje u obliku kratke priče - samo jednu rečenicu. Ta bi priča trebala biti jednostavna i prenositi njihova uvjerenja. Možda roditelji žele da njihova djeca znaju da je loša osoba nekoga ozlijedila ili da je netko s ozbiljnom bolesti bio ljut i ozlijedio druge. Za dijete mlađe od šest godina to bi trebalo biti objašnjenje u jednoj rečenici. Pokušajte se usredotočiti na pozitivne stvari, poput heroja u priči koja se dogodila", savjetovala je ona.

image

Prvo morate pripaziti na svoje ponašanje i reakciju na taj događaj. Ono što učinite više će utjecati na dijete nego ono što kažete, savjetuje dr. Gilboa

Oliver Bunić/AFP

Učenici nižih razreda osnovne škole

Roditelji bi trebali odlučiti koju poruku žele prenijeti djetetu. Djeca u nižim razredima osnovne škole postavljat će puno više pitanja nego predškolci, a roditelji bi trebali odlučiti koliko toga s njima žele podijeliti.

Gilboa ističe kako bi roditelji trebali zaštititi djecu od fotografija i vijesti o nemilom događaju jer će u protivnom te slike pamtiti dugo, puno dulje od riječi.

Ako djeca ipak vide fotografije, Gilboa preporučuje roditeljima da pokažu djeci neke pozitivne fotografije kako bi što više neutralizirali učinak prvih.

"Pokušajte sve izbalansirati tako što ćete možda istaknuti pozitivne i hrabre ljude koji su priskočili u pomoć, savjetovala je psihologinja.

image

Kod djece do 12 godina i tinejdžera treba poslušati njihove osjećaje o događaju

Oliver Bunić/AFP

Djeca do 12 godina

Započnite razgovor pitanjem djetetu je li čulo za pucnjavu koja se dogodila.

"S ovako teškim temama, počnite tako što ćete pitati svoje dijete što misli o tome", rekla je Gilboa.

Ako su čula što se dogodilo, poslušajte njihove osjećaje, a ako nisu, roditelji imaju priliku podijeliti svoja uvjerenja s djetetom i ujedno produbiti odnos s njim.

"To može postati izvrstan razgovor o vašem i djetetovom viđenju sustava vrijednosti", rekla je ona.

Tinejdžeri

Gilboa također kaže da bi tinejdžere prvo trebalo pitati jesu li čuli za posljednju tragediju i dopustiti im da podijele svoje osjećaje. Ali tinejdžeri će očekivati ​​više.

Tinejdžeri traže ono što se iza njih krije, traže rješenja, a današnja generacija vjeruje u suradnju i socijalnu pravdu. Možete ih pitati o tome - što biste htjeli učiniti, što možemo učiniti zajedno. "Učiti tinejdžere da rade na promjenama pomoći će im da budu otporniji na ono što se događa", rekla je.

Gilboa također naglašava da roditelji ipak moraju slušati osjećaje svojih tinejdžera i pokazati empatiju.

"Mislim da kod svakoga djelovanje čini da se osjećamo učinkovito. Ono što želimo da naša djeca učine kada vide da nešto nije u redu jest da to pokušaju popraviti.", rekla je dr. Deborah Gilboa za Today.com, prenosi Nova.rs.

image

‘Za dijete mlađe od šest godina pokušajte se usredotočiti na pozitivne stvari, poput heroja u priči koja se dogodila‘

Oliver Bunić/AFP

Riječi ugledne, iskusne stručnjakinje treba primijeniti na ovaj slučaj i nadati se da se sličan neće ponoviti na ovom prostorima. Zapravo, ne samo nadati se nego poduzeti sve potrebno da se to nikad više ne dogodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:26