StoryEditorOCM
PolitikaPREDIZBORNA GROZNICA

Pobuna na sjeveru zbog šefa Reformista: ‘Mi ćemo koalirati s HDZ-om? Čačić laže!‘

Piše Ivanka Toma/JL
11. ožujka 2024. - 21:43

U III. izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija) već je uzavrela atmosfera na ljevici i centru, a sve tenzije i prijepori vode do predsjednika Reformista Radimira Čačića, piše Jutarnji list. 

Čačić već dulje govori kako će Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca, međimurskog župana, nakon izbora koalirati s HDZ-om, što Posavca i njegove partnere jako živcira, a isto tako govori da sa SDP-om nema nikakvog spora jer su "mandati riješeni" što, pak, živcira lokalne SDP-ovce.

image

Matija Posavec
 

Damir Krajač/Cropix

- Čačić me napada jer misli da će prljavom kampanjom nešto ušićariti za sebe. Mi smo stranka centra prema lijevo. Imamo svoje poruke i stavove te radimo u interesu Sjevera - u dahu je izgovorio Posavec, dodajući kako nikada nije bio u koaliciji s HDZ-om.

- U posljednja dva mjeseca u županiju je došlo šest ministara, a ni jedan se nije javio. Ne podržavaju ni jedan projekt Županije i sada me napada Čačić koji je podržavao HDZ - nastavlja Posavec koji je istodobno demantirao i glasine kako se sastaje s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom.

Prijepor oko mandata

- Ni ta priča nije točna. Nezavisna platforma Sjever ide samostalno na izbore, gradimo centar i promoviramo interese Sjevera - rekao je Posavec koji će biti nositelj liste u III. izbornoj jedinici. Na drugome mjestu trebao bi biti gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, na trećem gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, a na četvrtom gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Prema prijašnjim istraživanjima, ta bi lista trebala osvojiti najmanje jedan mandat, a obraća se istim biračima kao i Čačić.

Upravo je to i razlog što Čačiću, koji navodno sam ne prelazi prag, odgovara ulazak u veliku koaliciju koju okuplja SDP, ali ta priča ne odgovara lokalnim, varaždinskim SDP-ovcima.

- Nema nikakvih prijepora oko koaliranja sa SDP-om, ni oko mandata. Nemamo problem s mandatima. Mandati nisu tema jer su riješeni - inzistira Čačić i kaže da jedino postoji prijepor oko Radničke fronte jer je teško pomiriti liberale i stranku koja se zalaže za ukidanje privatnog vlasništva.

U varaždinskom SDP-u govori se kako Čačić traži dva ulazna mjesta, za sebe i stranačku kolegicu Nataliju Martinčević. Predsjednica tamošnje Županijske organizacije Barbara Antolić Vupora već se javno usprotivila koaliranju s Čačićem, a ni gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ne želi vidjeti Čačića ispred sebe na listi.

Na Čačićeve tvrdnje da mandati nisu stvar prijepora jer su dogovoreni u sjedištu stranke u Zagrebu odvraćaju da ništa nije dogovoreno te ističu da traju pregovori i da je to jedina činjenica.

U III. izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste bit će Siniša Hajdaš Dončić, a iza njega bi trebala biti žena (SDP prema Statutu ima "zip model") pa će to vjerojatno biti Barbara Antolić Vupora. Zasigurno će visoko na listi biti i zagorski župan Željko Kolar, a istaknuta mjesta trebali bi dobiti aktualna zastupnica, liječnica Andreja Marić iz Čakovca, gradonačelnik Varaždina Bosilj i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek.

Vanđelića za premijera

Kada govori kako oko mandata nema prijepora, Čačić ne konkretizira što to znači. Tek je nakon inzistiranja rekao da koalicija liberalnih stranaka (Reformisti, Fokus, IDS, PGS) u III. izbornoj jedinici sama ima jedan siguran i još jedan granični mandat.

Premda odbija predizborne koalicije u III. izbornoj jedinici, Nezavisna platforma Sjever postizborno namjerava koalirati sa SDP-om. O tome je u ponedjeljak za lokalne medije govorio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji ipak i u odnosu na ljevicu ima neke dvojbe.

image

Damir Vanđelić

Goran Šebelić/Cropix

Unatoč čvrstoj odluci da Nezavisna platforma Sjever u III. izbornoj jedinici pred birače izlazi sama, u tijeku su razgovori o mogućim koalicijama u drugim izbornim jedinicama. Matija Posavec vodi intenzivne razgovore sa Socijaldemokratima, ali i s Damirom Vanđelićem.

- Otvoreni su razgovori, ali ništa konkretno još nismo dogovorili - kaže Posavec i dodaje kako se razgovara s više načelnika općina u Podravini s kojima bi se moglo koalirati u II. i IV. izbornoj jedinici. Posavec se u ponedjeljak sastao i sa šibensko-kninskim županom Damirom Jelićem te razgovarao o opcijama za suradnju u IX. izbornoj jedinici.

Posavec ne otkriva pojedinosti o pregovorima koje vodi, no Vanđelića prati glas prema kojemu mu je prvo pitanje na sastanku s potencijalnim partnerima hoće li ga podržati za premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:31