StoryEditorOCM
Politikanovi zakon

Plenković predstavlja nove izborne jedinice: Promjene se tiču petine građana, a svi će imati jednaku težinu glasa

Piše vijesti sd
25. svibnja 2023. - 12:02

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljaju od 11 sati prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u Nacionalnoj i sveučulišnoj knjižnici, prenosi Jutarnji list.

Na početku je istaknuo da su u donošenju novog zakona ključne četiri poruke:

– Osigurati jednaku težinu glasa. Teži su zastupnici koje je birao manji broj birača, rekao je i upozorio na nesrazmjer 4. i 9. jeduinice.

- Izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice, najvažnije je imati na umu formulaciju - što više, rekao je Plenković.

- Odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto, poručio je.

image
Damir Krajac/Cropix

- Novi zakon trebalo bi donijeti do 1. listopada 2023. godine, jer je Ustavni sud ukinuo postojeći zakon. Budući da smo ozbiljan i uređena zemlja, cilj je da ovaj zakon koji vlada predlaže od strane vlade bude upućen u Sabor do ljetne stanke na prvo čitanje, dodao je. 

image

Ovako to izgleda sada...

N1/
image

... a ovako će izborne jedinice izgledati nakon usvajanja novog zakona

N1/

- Mi nismo primijetili da je Ustavni sud rekao da u potpunosti promijenimo izborni sustav. Mi smo to shvatili da treba modificirati ono što imamo. Čak 78% birača nakon ove modifikacije ostat će u izbornim jedinicama u kojima su u ovom trenutku, istaknuo je.

- Da bi se odstupanja korigirala, pristupili smo modifikaciji i u budućj arhitekturi izbornih jedinica, prema prijedlogu vlade, nas dovodi u situaciju da je najveće odstupanje od prosjeka koji je sada nešto niži, samo 2,20% u plusu u 10. izbornoj jedinici, pojasnio je.

image
Damir Krajac/Cropix

- Najveća promjena se događa u Zagrebu, koja više neće biti podijeljena u 4., nego u tri izborne jedinice. Otklanja se prigovor da stanovnici na Jarunu ili Brezovici glasuju s biračima koji su na obali Jadranskog mora. Te specifičnosti više nema: Zagreb je sada u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici, poručio je Plenković.

Ponovno je naglasio da se modifikacije tiču samo 22% građana.

Jutarnji list podsjeća da je saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) prijedlog zakona o izbornim jedinicama nazvao – Frankenštajnovim prijedlogom dodavši da to posebno vrijedi za 7. izbornu jedinicu.

Ta jedinica, rekao je, počinje kod otoka Vira ide do Matulja i Kastva, a na istoku se proteže do Kutine, obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je, pak, da niti jedan izborni model ne može spasiti oporbu od poraza, koja stoga u prijedlogu Vlade traži alibi za svoju političku slabost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:20