StoryEditorOCM
Politikašuška se, šuška...

Najava koalicije? Bliski suradnici Mrak-Taritaš i Vrdoljaka ušli u najuži tim zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića

Piše Filip Pavić/JL
14. ožujka 2023. - 08:46

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem veljače imenovao četvero novih gradskih pročelnika, od toga dvoje povezano s bivšim strukturama HNS-a i Glasa Anke Mrak-Taritaš, postavlja se pitanje o potencijalnoj novoj koaliciji na pomolu za iduću "superizbornu" godinu - onoj platforme Možemo!, SDPa, HNS-a i Glasa.

Podsjetimo, dvoje su od njih četvero povezani s bivšim strukturama HNS-a. Ana Pavičić Kaselj, sada pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, bila je pomoćnica bivšeg HNS-ova ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a Stanko Kordić, sada pročelnik Gradskog ureda za obnovu, bio je tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u vrijeme HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, podsjeća Jutarnji list.

Kordić je bio i jedan od bliskih ljudi Mrak-Taritaš u kampanji za izbor gradonačelnice Zagreba, a 2017. su zajednički osnovali stranku Glas. Preostalo dvoje novih pročelnika su Dražen Lučanin, pročelnik Službe za informatičke poslove, koji je bio predsjednik Vijeća Gradske četvrti Črnomerec, a inače je IT-jevac, doktor znanosti i član Možemo!, dok je Željko Matijašec, sada pročelnik stručne službe Gradske uprave, više od 15 godina u raznim gradskim uredima.

Tomašević je prilikom imenovanja naglasio da su na ključna mjesta birali nestranačke ljude, da je od 11 novih gradskih pročelnika i dvoje novih ravnatelja ključnih ustanova Gradske uprave samo njih dvoje u nekoj stranci - Kordić u Glasu MrakTaritaš, a Dražen Lučanin u Možemo!. Ipak, mogu li se nova imenovanja u gradske urede gledati kao uvertira u neka potencijalna buduća partnerstva i koaliciju Glasa i Možemo!? Anka Mrak-Taritaš to odbacuje.

- Ne, imenovanje Stanka Kordića ne može se tumačiti kao uvertira u bilo kakvu suradnju ili koaliciju. Istina, Možemo! i Glas su dio progresivne oporbe, ali tu svaka priča o suradnji staje. Kordić je imao najbolje rezultate na natječaju, ima veliko znanje u upravljanju i potrebno iskustvo, radili smo zajedno dugo godina i bio je najbolji kandidat - rekla je Mrak-Taritaš, odbacujući da je Kordić posao dobio kao dio nekakvog budućeg koalicijskog dogovora.

Dodala je pritom da nije u komunikaciji s Tomaševićem, a na pitanje je li otvorena za neke buduće pregovore s Možemo! na nacionalnoj razini, odgovorila je da - jest.

image

Danijela Dolenec i njegova bliska suradnica Danijela Dolenec

Damir Krajac/Cropix

- Iduća godina je godina raznih izbora i razgovori tek trebaju početi. Ja sam uvijek za to da treba sjesti i razgovarati - rekla je.

Inače, godina 2024. bit će "superizborna", kako se kaže, jer će se izbori za europske zastupnike održati u svibnju, potom parlamentarni u srpnju, a krajem godine i predsjednički. Što se tiče suradnje Možemo! i HNS-a, sadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a, HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar rekao je da, koliko on zna, "razgovora između Možemo! i HNS-a nije bilo", ali da je sve moguće, piše Jutarnji list.

- Hoćemo li na izbore ići s nekom liberalnom koalicijom, moguće je. Mi u HNS-u se zalažemo za ljudske slobode i život u nekoj normalnoj državi, vjerujem da isto želi i Možemo!. Ali, sada smo u koaliciji s HDZ-om i dok se ispunjava sve što smo dogovorili u našem planu, mi ćemo ostati u koaliciji - rekao je Štromar, inače bivši potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

Što se tiče SDP-a, Tomašević se u nekim prijašnjim imenovanjima koristio i njihovim kadrom. Tako je unutar Zagrebačkog holdinga, primjerice, zaposlen šef Čistoće Davor Vić, inače iz Osijeka, potpredsjednik tamošnjeg SDP-a, Jurica Krleža, šef Zagrebačkih cesta, koji je za vrijeme SDP-a bio predsjednik Uprave društva Hrvatske ceste, kao i Igor Rađenović, također SDP-ovac, voditelj podružnice Gradskih groblja, koji je još početkom 2000-ih bio tajnik Ureda predsjednika Vlade Ivice Račana, a onda predstojnik Ureda Vlade RH za unutarnji nadzor.

Ipak, odnos SDP-a i Možemo! u Gradu je bio turbulentan. Nakon što je prvotnu suradnju raskinuo bivši šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, koji je zbog tog poteza, napravljenog mimo znanja vrha stranke, ubrzo i izbačen iz SDP-a, suradnja je SDPa i Možemo! obnovljena početkom ove godine, kada je na čelo gradskog SDP-a došao Branko Kolarić. Izvori koji su tada sudjelovali u pregovorima s Možemo! kažu da se suštinski taj novi sporazum i ne razlikuje bitnije od onoga koji je u rujnu lani raskinut, ali to nije niti osobito važno jer je, prema nekim spekulacijama, gradska suradnja ionako uvod u suradnju na nacionalnoj razini, piše Jutarnji list.

O suradnji SDP-a i Možemo! na nacionalnoj razini iz SDP-a nismo uspjeli dobiti komentar. Međutim, saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić rekla je da "zasad nikakvih razgovara niti pregovora nije bilo".

- Ako i dođe do nekih pregovora, stav Možemo! je poznat, mi možemo surađivati samo sa strankama od centra nalijevo, a nikako desno, što uključuje i HDZ i Most - zaključuje Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 06:39