StoryEditorOCM
PolitikaSLIJEDI POKOLJ

Ivica Ivanišević: Ako Milanović ispuni prijetnju i okupi vladu spasa, onda ova zemlja nije ni vrijedna spašavanja

Piše Ivica Ivanišević
16. ožujka 2024. - 08:31
S jedne strane prašnjave ulice u nekoj zabiti na divljem zapadu stoji rančer na lošem glasu, naime, Plenković, a s druge revolveraš, nadaleko čuveni egzekutor, dakle, MilanovićŽeljko Hajdinjak/Cropix

Kako je počelo, moglo bi završiti dvobojem kao u klasičnom vesternu: s jedne strane prašnjave ulice u nekoj zabiti na divljem zapadu stoji rančer na lošem glasu, naime, Plenković, a s druge revolveraš, nadaleko čuveni egzekutor, dakle, Milanović.

Sitnim koracima primiču se jedan drugome, sekunde se sporo cijede, traje to istezanje živaca i cijelu minutu, a onda rančer prvi posegne za revolverom u futroli. On čvrsto vjeruje da je Bog stvorio ljude, a Samuel Colt ih učinio jednakima. No je li u pravu, može li moćni koliko i omraženi zemljoposjednik zbilja pobijediti čovjeka kojemu je usmrćivanje profesija?

E to ćemo saznati za mjesec dana, 17. travnja, na međunarodni dan cirkusa. Do tada imamo dovoljno vremena za razapeti šatru iznad cijele sretno obezglavljene zemlje koja više nema ni predsjednika Republike ni Sabora, premijer je tek tehnički vršitelj dužnosti, a nitko živ nema pojma tko će pobjedniku izbora povjeriti mandat za sastavljanje vlade. Trideset dana koji su pred nama mogli bi biti najuzbudljiviji u povijesti, jer postoje lijepe šanse da se u njima ispuca svih sedam slavnih ofenziva u paketu s križnim putem.

Rusko-ukrajinska koljačina bit će u usporedbi s ovom našom otmjena engleska čajanka. Ratovat će se do posljednje kapi krvi, bez uzimanja zarobljenika, paleći ne samo kuće, nego i cijela polja, a onaj tko izgubi, morat će se prerušiti u ženu i ilegalno prijeći granicu ako želi sačuvati živu glavu.

image

Potrčko Grbin čeka svog šefa

 

 

Goran Mehkek/Cropix

Govoreći sasvim osobno, ovakav me razvoj situacije strašno veseli, premda ni od kojeg mogućeg raspleta ne očekujem ništa naročito dobro.

Lijepo bi bilo gledati kako Plenković i društvo nestaju prema obzoru podižući oblak prašine od bjesomučnog trčanja. Vraga lijepo, bilo bi upravo spektakularno.

S druge strane, ako Milanović ispuni svoju prijetnju pa okupi vladu nacionalnog spasa, neće mi preostati ništa drugo nego da sumorno zaključim kako ova zemlja nije ni vrijedna spašavanja.

Kako bilo da bilo, nimalo ne sumnjam da će ovaj trilerski zaplet utjecati na značajan rast potrošnje, pa time i BDP-a, jer će sljedećih dana i tjedana ljudi kao blesavi navaliti u trgovine u kojima se prodaju televizori, pivo i kokice, kao da je pred nama svjetsko ili europsko prvenstvo u nogometu, a ne mali nacionalni šampionat u disciplini uzajamnog cipelarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:41