StoryEditorOCM
PolitikaSavjetnik premijera

Granić: Svrstavanje uz Izrael je jak državnički potez... Da se svojevremeno nismo svrstali uz SAD, ne bi bilo ni Oluje

Piše PSD/JL
28. listopada 2023. - 19:25

Savjetnik premijera i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao odluku Hrvatske da glasa protiv UN-ove deklaracije o primirju u Gazi, piše jutarnji.hr.

Granić smatra kako je odluka snažan državnički potez. "Svrstali smo se uz Izrael, uz židovski narod, a protiv terorističke organizacije Hamas. Nitko nije protiv mira, svi moraju poštivati humanitarno pravo, ali ovdje je jedna suverena zemlja koja je žrtva terorističkog napada. Mi smo se svrstavali uz našeg saveznika SAD koji je omogućio završetak rata u BiH, a bez toga ne bi bilo ni Oluje", rekao je.

"Dat ću dva primjera, čvrsto smo se 90-ih zalagali za dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku jer je to bio jedini način da dobijemo međunarodno priznanje i da zaustavimo rat. Kada smo se nakon neuspjeha pregovora s lokalnim Srbima odlučili za Oluju, već prvog dana je pri UN-u krenula rezolucija o prekidu sukoba. Mi smo svojom diplomacijom uspjeli spriječiti jednu takvu rezoluciju", dodao je.

"Od mene su tražili da Hrvatska zaustavi sve operacije odmah. Moj odgovor je bio da to ne možemo prihvatiti i da ćemo sve velike operacije završiti u roku 2-3 dana. Zato se Hrvatska ovdje ponašala principijelno i saveznički", smatra Granić.

Smatra da je nakon Drugog svjetskog rata ovaj teroristički napad najveće stradanje židovskog naroda. "Analizirat će se zašto je zakazao Mossad, ali u ovom trenutku Izrael je ugrožen jer njega hoće uništiti Hamas, Hezbollah u Libanonu i Islamski džihad u Siriji, a to sve podržava Iran. U ovom trenutku je izuzetno važno biti na pravoj strani povijesti", napomenuo je.

Na pitanje je li premijer Plenković trebao konzultirati predsjednika Milanovića, Granić kaže da po Ustavu da, ali da znamo kakva je kohabitacija i da u ovim trenutcima nema gubljenja vremena.

Napominje da su i čelnici SAD-a preporučili suzdržanost u početku kopnenih operacija da se sve više civila prebaci na jug. "No Hamas je teroristička organizacija koja želi uništiti Izrael i Izrael tu nema nikakve opcije nego boriti se", piše jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:12