StoryEditorOCM
PolitikaU ZADNJI TREN

Damir Vanđelić konačno osnovao stranku. S imenom se nije baš proslavio, a pogledajte tko su mu najbliži suradnici...

Piše Vijesti SD
2. prosinca 2023. - 13:03

Rekli bismo u zadnji tren, koji mjesec pred izbore, Damir Vanđelić osnovao je stranku, a osnivačka skupština održana je u Zagrebu. Ime stranke je – Republika. Ne baš previše maštovito, ali očito je procjena da zvuči upečatljivo, posebno će biti nezgodno kada se bude pisalo "predsjednik Republike", misli li se pri tome na stranku ili državu? 

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Damir Vanđelić, dok su potpredsjednici Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević. Uz njih, u Predsjedništvo stranke izabrani su i Maja Bosnić Tabain, Lea Ivanković, Ivan Škegro, Valentina Pavlović-Vinogradac, Luka Kraljević, Biljana Cerin i Antonio Prišćan.

image
Damir Krajač/Cropix

‘Republika predstavlja platformu za sve one koji teže promjeni na bolje, koji žele da država bude prijatelj svih skupina društva. Naša je misija stvaranje Hrvatske koja potiče ostanak i razvoj njenih građana. Smatramo ključnim okupiti sposobne i poštene ljude u borbi za bolje sutra. U našem su fokusu ekonomski oporavak, borba protiv korupcije te unapređenje javnog zdravstva i školstva jer to su razlozi zbog kojih je iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata‘, poručio je predsjednik Republike Damir Vanđelić.

U planu su stranke Republika povećanje neto plaća za 50% u mandatu od četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova, reforma poreznog i pravosudnog sustava te državne uprave.

Potpredsjednica Republike Vesna Škare Ožbolt najavila je da će njihova stranka u dvije godine svu imovinu koja još glasi na stare socijalističke institute upisati na Republiku Hrvatsku i osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će novac uplaćivati u mirovinske fondove.

image
Damir Krajač/Cropix

‘U državnoj upravi Republika će skratiti rokove za dobivanje svih dozvola na osam dana i u proceduru ćemo uvesti umjetnu inteligenciju tako da ne može biti korupcije. U pravosuđu ćemo uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke, skratiti trajanje sudskih postupaka i staviti nultu stopu tolerancije za političku korupciju. Također, uložit ćemo novac u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava i zaustaviti SLAPP tužbe‘, poručila je Škare Ožbolt.

Potpredsjednica Republike Gordana Deranja rekla je da je gospodarski program stranke isključivo fokusiran ka jednom cilju, a to je rast produktivnosti i konkurentnosti, jačanje izvoza i investicije.

‘Ispunjavanjem tih naših ciljeva stvaramo realne osnove za rast plaća i mirovina te time i socijalno ravnopravnu državu‘, navela je Deranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:32