StoryEditorOCM
HrvatskaDAMIR HABIJAN

Novi ministar Plenkovićev je odani čovjek: Uz Habjana se ne vežu afere, vješt je govornik, naročito kad mora braniti HDZ

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. prosinca 2023. - 07:49
Andrej Plenković u Varaždinu prošlog proljeća, kada mu je domaćin bio baš Damir HabijanŽeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski HDZ-ovac Damir Habijan najizgledniji je kandidat za ministra gospodarstva.

Sabor bi ga trebao potvrditi idući tjedan na izvanrednoj sjednici. Time će premijer Andrej Plenković dobiti odanog čovjeka na čelu resora koji je zbog niza afera postao jedan od najizazovnijih.

Regionalni ključ

I iz kojeg su u ovome mandatu već otišla dva ministra: Darko Horvat uhićen je zbog ozbiljnih sumnji u korupciju, dok je Davor Filipović morao otići nakon što se otkrilo da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević otkrivao informacije o aferama unutar energetskog sustava oporbenom Mostu. I preko novinara Marina Vlahovića pokušao novcem državnih poduzeća i institucija potkupiti Mrežu TV.

Pritom će HDZ zadovoljiti i regionalni ključ, budući da nakon uhićenja Darka Horvata organizacije HDZ-a sa sjeverozapada Hrvatske nemaju svojeg predstavnika u Vladi.

Uz samog Habijana za sada se ne vežu afere. Upravo suprotno, Plenković ga je najčešće slao da od kritika oporbe brani HDZ i Vladu u najneugodnijim aferama. Kao bivši odvjetnik Habijan je vješt retoričar. Prije ulaska u politiku specijalnost mu je bila trgovačko pravo. U slobodno vrijeme bavi se crossfitom, metodom vježbanja koja povezuje fitness i utege. Svojedobno je privukao pažnju objavom fotografija na kojima, gol do pojasa, pozira na vrhu Biokova.

Na izborima 2017. godine Habijan se kandidirao za gradonačelnika Varaždina. Jedan od konkurenata, suverenist Ladislav Ilčić, tada ga je prozvao da ne živi u skladu s kršćanskim vrijednostima. Habijan je na to odgovorio da pripada modernoj stranci desnoga centra. Pohvalivši pritom Plenkovića što je tako pozicionirao HDZ.

Resor u koji dolazi pun je tankoga leda i tek treba vidjeti kako će budući ministar po njemu broditi. Tu se prelama čitav niz privatnih interesa, a još od afere “Borg” Ministarstvo gospodarstva je na meti žestokih kritika iz oporbenih redova.

Filipović je na početku svojeg mandata obećavao da će stati na kraj predatorima i zaštititi nacionalni interes. Ispalo je da su oni njemu – zahvaljujući koruptivnim nastojanjima savjetnika Lovrinčevića – stali na kraj.

image

Plenković je Habijana (na slici desno) najčešće slao da od kritika oporbe brani HDZ i Vladu u najneugodnijim aferama.

Damjan Tadić/Cropix

U međuvremenu došli su i zahtjevi da se u čitavu priču uključi i Sigurnosno-obavještajna služba.

– Ovdje je riječ o narušavanju političke stabilnosti Hrvatske i zato se u sve treba uključiti SOA. Most je namjerno ili nenamjerno, sa znanjem ili neznanjem, korišten ili je aktivno sudjelovao u destabilizaciji, te je poslužio ili služio da bi se destabilizirao kompletan politički sustav Hrvatske. Oni su poštari onoga što se dogodilo – poručio je u petak saborski zastupnik HSLS-a i vladajuće većine Dario Hrebak.

Sada kad je sve došlo do razine međunarodnih energetskih lobija, treba se, smatra on, aktivirati i hrvatski obavještajni sustav.

Hrebak očito aludira na tezu da iza svega stoji energetski rat mađarskih i hrvatskih tvrtki. I da je Most igrao za mađarske interese.

HDZ za sve krivi Most

To je očito smjer u kojemu će HDZ nastojati gurati ovu aferu. Nastavljajući za sve kriviti Most. I tako pokušati svojim ljutim protivnicima uoči izbora nanijeti političku štetu. Mostovci će se, kao veliki domoljubi, sada trebati pravdati da nisu “mađaroni”.

Jedino što Nikola Grmoja i društvo iz Mosta ne smatraju da se u čitavoj priči treba zbog bilo čega pravdati.

– Ovu koruptivnu energetsku hobotnicu raskrinkat ću do kraja. U HDZ-u ne znaju da su u fajt ušli s čovjekom koji je čist i koji se ne da potkupiti – poručio je Grmoja. Ne smatra se krivim što je objavio saznanja o aferi “plin za cent”.

– Kriv bih bio da sam kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća informacije koje sam dobio sačuvao za sebe. Kažu da se državnim novcem iz Fonda za zaštitu okoliša financirala kampanja Mosta protiv Vlade.

A taj Fond preko agencije Akter Public financira Mrežu TV, portal kamenjar.com... Evo njihovih naslova o Mostu: Grmoja redikul godine, Mostova stožerokracija kao najveća prevara u Hrvatskoj, Grmoja u teškoj banani. Tako je izgledalo to što su nas “propagirali” – ustvrdio je Grmoja, navodeći da je agencija Akter Public radila za Domovinski pokret na izborima za zagrebačkoga gradonačelnika, a da joj je na parlamentarnim izborima DP angažman platio 100 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:18