StoryEditorOCM
Hrvatskadominacija većine

Ništa od raspuštanja Sabora: ‘Gospodo iz HDZ-a, vi ste najobičnije kukavice!‘

Piše vijesti sd
28. veljače 2024. - 11:01

U Saboru se glasovalo o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i oporbeni, odnosno prijedlog SDP-a, da se Sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv. Odbijen je.

Podsjetimo, o prijedlogu za raspuštanje Sabora, koji je Klub SDP-a uputio u proceduru u prosincu prošle godine, potaknut aferom Mreža, Sabor je raspravljao prošli tjedan, a nakon 14 sati rasprave bilo je jasno da nema potporu HDZ-a i da je, vjerojatno, osuđen na neuspjeh, prenosi N1.

Tako je i bilo, 78 zastupnika odbilo je raspuštanje Sabora, a njih 59 bilo je za raspuštanje.

"S obzirom da je HDZ, i njihovi partneri, pokazao veliki strah od izbora odbijajući raspuštanje Sabora, došli smo do točke stečaja. Do tog momenta u povijesti došli smo davno, stečajevima raznih tvrtki u 90-ima, koje ste doveli u propast kako biste ih dali stranačkim prijateljima za kunu. Nastavilo se sa Sanaderom, a onda je došao Plenković, koji je započeo stečaj svih neovisnih institucija u zemlji. Međutim, to nije bilo dovoljno, Plenković je organizirao, doslovno, združeni udar na pravosuđe, kad je kao stečajnog upravitelja postavio Turudića i dao mu lex AP. Takav udar na pravosuđe nije viđen u hrvatskoj povijesti, ali viđen je u Poljskoj. I vidjeli smo kako je završio taj scenarij. To će biti i vaš kraj jer će vaše ponašanje dovesti do mobilizacije građana", poručila je Sandra Benčić i uzrujala vladajuće.

Zastupnica Majda Burić (HDZ) odgovorila je kako to već biva u posljednje vrijeme:

"Pogledajte što ste od Zagreba napravili. Džunglu."

image
Damjan Tadic/Cropix

Danica Baričević dobila je treću opomenu nakon što je govorila o akademskom putu Sandre Benčić.

"Svrbi vas Zagreb jer više ne možete do novca iz njega. Bio vam je bankomat i htjeli biste još malo para iz njega. Ali, nećete. Nikad više", poručila je Benčić pa zaradila opomenu.

Nakon žestokih rasprava, treće opomene dobili su Benčić i Marko Pavić.

"Gospodo iz HDZ-a, vi ste najobičnije kukavice. Da niste, raspustili biste Sabor. Vašeg lopovluka je dosta i s ovog mjesta najavljujem da će se prosvjedi nastaviti. I to 23.3., ali ne samo u Zagrebu nego u cijeloj zemlji. Građanima je dosta vašeg lopovluka i korupcije."

Raspuštanje Sabora odbilo je 78 zastupnika, njih 59 bilo je za i nitko suzdržan.

Marijan Pavliček izrazio je žaljenje zbog HDZ-a.

"Neki od vas nisu željeli Turudića, ali morali su dati glas za njega."

Spočitnuo je vladajućima i da se nisu sjetili obljetnice smrti oca domovine Ante Starčevića.

Mostov zastupnik prozvao je vladajuće za korupciju, ali se osvrnuo i na ilegalne migrante pa pozvao još jednom da se na granicu postavi vojska.

"Plenkovića zanima samo briselska karijera i zaštita vlastite kože. Ni koža hrvatskih građana ni hrvatski identitet, sve što je sveto provukli ste kroz blato", rekao je Grmoja.

image
Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica Danica Baričević (HDZ) prozvala je Mostovce štetočinama, prenosi N1.

"Nestajete na hrvatskoj sceni", kazala je i dobila opomenu.

Kao i uvijek, nakon Grmoje se za repliku javio Hrvoje Zekanović pa dobio opomenu.

"Hrvatski birači jedva čekaju da dođu izbore i biraju Most. Samo vi se bojite Mosta u Vladi, ostali jedva čekaju. Neki će kad dođe taj dan oblačiti tople pidžame", odgovorio je Grmoja.

Ponovno se javio Zekanović, a nakon njega i Miro Bulj, koji spočitava HDZ-u Milorada Pupovca. Pritom ga je nazvao četnikom početnikom. Ante Deur (HDZ) nakon toga rekao je Bulju da će uskoro pasti zbog korupcije "pa time prekinuti svoje političko početništvo".

image
Damjan Tadic/Cropix

"U ime Reformista i Fokusa tražimo stanku. Premijer i njegova većina tvrde da nema straha, da će dobiti još jedan mandat. O oporbi govori da je bezidejna, neorganizirana i da ne može ništa na izborima. Idemo to probati, idemo u izbore. One sitnice, koje smetaju premijera i partnere, jest uspješan prosvjed, koji možda pokazuje pravi put i da ljudi nisu zadovoljni. Najavljeni su i novi štrajkovi zbog nezadovoljstva, a tu je i izbor novog glavnog državnog odvjetnika, lex AP... Vrijeme je da se raspusti Sabor", rekao je Bajs.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio mu je stanku, a Josip Đakić iz HDZ-a dobio je opomenu jer je nepovezano pričao o Peđi Grbinu, iako se javio za repliku.

Od deset sati kreće glavni dio današnje rasprave i potom glasovanje o raspuštanju Sabora, što su zatražile oporbene stranke.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:32