StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki feminist

Neće sve ostati samo na ‘kajem se‘? Jedan slučaj Matanićeva uznemiravanja završio navodno na policiji, žrtve se povezale

Piše Vijesti SD
6. travnja 2024. - 19:57

Društvo u kojemu netko tko prizna uznemiravanje žena dobiva podršku, dok žrtve strahuju od osude okoline, društvo je koje nije spremno osuditi takvo ponašanje i nije neobično da se o zlostavljanju šuti.

Da je to narativ koji se mora promijeniti slažu se redom sugovornici s kojima su razgovarali iz 24 sata, aktivistkinje za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka i Neva Tolle, kao i redateljica i multimedijalna umjetnica Ariana Lekić Fridrih.

Riječ je o slučaju našeg proslavljenog redatelja Dalibora Matanića, o čijoj je neprimjerenoj komunikaciji sa suradnicama prvi pisao Večernji list. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, žrtve su se međusobno povezale i formirale grupu u kojoj jedna drugoj daju podršku, a jedan slučaj uznemiravanja navodno je prijavljen i policiji.

Nakon što je priča izašla u medije, o svemu se statusom na društvenoj mreži oglasio i sam Matanić.

- Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga - napisao je, između ostalog Matanić, a pod njegovim statusom nizali su se lajkovi, srca i poruke podrške među kojima su i one istaknutih javnih osoba.

Apsolutno mi je nejasno odakle mu tolika podrška, a s druge strane i jasno jer živimo u jednoj patrijarhalnoj državi u kojoj je žena objekt pa umjesto da dobije osudu svog ponašanja, on za njega dobiva podršku, kaže za 24 sata Neva Tolle, aktivistkinja za ženska i ljudska prava te koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Ističe da je Matanić postupao s pozicije moći prema tim ženama odnosno zlouporabio svoj položaj i činjenica da je pri tome, kako tvrdi, bio pod utjecajem alkohola ili droge, zasigurno nije nešto što bi ga moglo ekskulpirati za njegovo ponašanje.

- Odlučio se liječiti, u redu, to je njegov osobni izbor, ne razumijem čemu toliki aplauzi na njegovo priznanje. Biti pod utjecajem alkohola ili droge nikako ne može biti opravdanje za seksualno uznemiravanje - smatra Tolle.

I Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ljudska prava i ženska prava, predsjednica Zakladne uprave i jedna od osnivačica Solidarne, smatra da je važno da se priča o ovim temama osobito jer se Dalibor Matanić u javnosti prezentirao kao rodno osviještena osoba, čak feminist, koji vodi računa o ženama.

- Sad treba vidjeti hoće li državno odvjetništvo što poduzeti, a oni ne mogu ništa ako žrtve ne progovore o svemu. Svi govore da nitko nije znao, a ispod posta u kojem se kaje, imate hrpu ushićenih žena koje ga lajkaju. Nevjerojatno je koliko se razumijevanja ima za nasilnika, a koliko malo za žrtvu, to je strašno. Nismo dobro društvo i u njemu se žrtve ne osjećaju dobro i ne osjećaju se sigurno - kaže Sarnavka za 24 sata te dodaje da nitko ne pita što je sa žrtvama i kako se one osjećaju.

Redateljica i multimedijalna umjetnica Ariana Lekić Fridrih kaže da, s obzirom na to da je Matanić u postu priznao niz kaznenih djela, očekuje da se to sad procesuira.

- Mislim da je ta isprika zapravo iznimno bijedna i šokirana sam reakcijom dijela svojih kolegica i kolega, ali vjerujem da je ona bila takva kakva je jer je on bio naš najpoznatiji redatelj. Oko njegova imena vrtio se najveći kapital u svijetu umjetnosti i mislim da su ti komentari posljedica činjenice da je takav narativ uvriježen od strane visokoobrazovnih institucija jer otuda to kreće - smatra Lekić Fridrih.

Podsjeća na slučaj uznemiravanja studentica na Akademiji damskih umjetnosti gdje je, kaže, adekvatna reakcija izostala čak nakon što su tri djevojke zbog sličnih stvari pokrenule prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:34