StoryEditorOCM
Hrvatskanije prvi put

Možda ste zaboravili, ali izbori su se već jednom održali na radni dan. Evo tko je tada slavio

Piše JL
15. ožujka 2024. - 12:52
Na izborima 3. siječnja, u ponedjeljak, slavila je koalicija HSLS-a i SDP-a. Na fotografiji: Ivica Račan i Dražen BudišaGoran Mehkek/Cropix

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je u petak predsjednik Republike Zoran Milanović.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

Mnogima je ovaj datum došao kao poprilično iznenađenje, a uzevši u obzir činjenicu da je u posljednje vrijeme norma postala da se na izbore u Hrvatskoj izlazi nedjeljom, na neradni dan.

Naime, prema Zakonu o izborima - dan provedbe izbora je neradni dan, što znači da će i srijeda, 17, travnja, biti neradna.

Međutim, ovo nije prvi put da na parlamentarne izbore izlazimo na radni dan. Isto se dogodilo i na izborima 3. siječnja, 2000. godine, kada je dan izbora pao u ponedjeljak.

Oglasio se i DIP

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno tijelo za provedbu izbora, poručilo je kako činjenica da će se izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora, umjesto nedjeljom održati srijedom, neće utjecati na njihovu organizaciju te kako nije prvi put da izbori nisu u nedjelju.

DIP će te izbore organizirati kao i sve do sada, srijeda će biti neradni dan, izjavio je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Kaže i da ovo nije prvi put da se izbori ne održavaju nedjeljom. „3. siječnja 2000., bio je ponedjeljak“, podsjetio je.

Ipak, Hojski napominje kako je logistički izbore nešto lakše organizirati vikendom, zbog toga jer su biračka mjesta uglavnom u školama, vrtićima, društvenim domovina, koji vikendom ne rade.

„Ali, s obzirom na novonastale okolnosti, tu nema rasprave, mi ćemo napraviti sve da se izbori održe 17. travnja“, kazao je Hojski.

Objasnio je i kako nema potrebe da netko izbornu srijedu proglašava neradnim danom. Pravnici kažu da je izborni dan (po zakonu) neradni, tj. da je samim tim što je izborni, neradni, rekao je glasnogovornik DIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:24