StoryEditorOCM
Hrvatskavažni postoci

Je li to moguće? Tražena cijena nekretnina pala je prvi put ove godine, trend bi se mogao i nastaviti

Piše vijesti sd
18. kolovoza 2023. - 12:59
Prosječna tražena cijena nekretnina na razini države zabilježila je pad u srpnju od 2,7 posto (ilustracija)Josko Ponos/Cropix

Cijene nekretnina godinama rastu, unatoč padu kupovne moći građana i najavama da su one dostigle vrh s kojega daljnji rast nije moguć.

U tom svjetlu raduje vijest da su cijene nekretnina konačno počele padati, i to prvi put ove godine.

Prosječna tražena cijena nekretnina na razini države zabilježila je pad u srpnju od 2,7 posto. Pad traženih cijena vidljiv je u gotovo svim županijama, a oglašene cijene pale su i na najvećem nekretninskom tržištu – zagrebačkom. U usporedbi s lipnjem, tražene cijene kuća i stanova u Zagrebu su niže 2,51 posto, s tim da je znatno veći pad oglašenih cijena kuća (7,7 posto) nego stanova (0,25 posto). Prosječna cijena četvornog metra kuće u Zagrebu u srpnju je iznosila 1644 eura, a stana 2989 eura, navodi Bazaar Analytics, stranica koja prati i analizira cijene nekretnina, prenosi Lidermedia.

image

Teško stečeni euri kupaca sada vrijede nešto više ‘kvadrata‘ (ilustracija)

/Shutterstock

Tražene cijene stanova i kuća niže su 4,04 posto u Primorsko-goranskoj, 3,74 posto u Dubrovačko-neretvanskoj, 2,01 posto u Istarskoj, 0,92 u Šibensko-kninskoj, dok Splitsko-dalmatinska i Zadarska i dalje imaju blagi rast cijena (cijene stanova povećane su samo u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji).

- Prerano je još donositi zaključke jer je ovo prvi mjesec da je vidljiv pad cijena, ali s obzirom na to da i je na drugim tržištima već zabilježen pad cijena nekretnina, ovaj pad nije neočekivan, kaže Ivan Vladimir Sokol, student ekonomije koji je Bazaar Analytics osnovao s prijateljem.

Pad cijena nekretnina rastužit će prodavatelje i mešetare, ali obradovati kupce kojima je postalo gotovo nemoguće doći do vlastitog krova nad glavom.

image

Cijene stanova povećane su samo u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, Split

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:38