StoryEditorOCM
Hrvatskastruka upozorava

Imamo cjepivo koje može eliminirati zlokobni rak od koje oboli 300 žena godišnje, no jednu stvar moraju znati i dečki

Piše VIJESTI SD
20. siječnja 2024. - 14:28

Iako raste broj onih koji su cjepivo protiv HPV-a primili, liječnici upozoravaju da to još nije dovoljno.

Elena Cahun, studentica medicine i sama se protiv HPV-a cijepila u drugom razredu srednje škole.O HPV-u i cijepljenju sada educira učenike.

"Moji roditelji tada nisu imali dovoljno informacija o svemu, informirali smo se kod stručnjaka i zajednički odlučili da je dobro cijepiti se protiv raka", kaže Elena Cahun, studentica medicine i voditeljica kampanje "Budi mRAK roditelj".

U sklopu kampanje "Budi MRAK roditelj" studenti medicine o svemu žele bolje informirati djecu i njihove roditelje. Provode radionice s učenicima osmih razreda i srednjoškolcima.

"60 posto njih u startu čak ni ne zna što je HPV infekcija. Zato se zainteresiraju i na kraju rješavaju isti upitnik i točnih odgovora bude još više što znači da smo uspjeli", kaže Elena Cahun.

Šest vrsta raka

HPV uzrokuje 6 vrsta raka, a najčešći je rak vrata maternice. Cjepivo je u Hrvatskoj dostupno i besplatno za sve od 9 do 25 godina. Cijepe se osmaši, a lani je u ordinacijama školske medicine počelo i cijepljenje učenika 5. razreda.

"Do 15. rođendana to su dvije doze, na dan cijepljenja i 6 mjeseci nakon. Nakon 15. rođendana potrebne su tri doze", objašnjava Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, prenosi Danas.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 posto djevojčica i 34 posto dječaka u dobi do 15 godina.

Najbolji odaziv je u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je procijepljenost 70 posto. Iako brojke rastu liječnici upozoravaju da bi trebale biti veće. Zato je važna edukacija roditelja.

"Nastojim educirati da nuspojave su vrlo blage ili da ih nema. Da to nije nikakav signal djetetu da ranije stupi u spolne odnose, već signal da treba brinuti o svom vlastitom zdravlju", rekla je Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Jednako je važno da se cijepe i dječaci i djevojčice.

"Jako je važno istaknuti da se trebaju cijepiti i dječaci i djevojčice. Uvijek se u prvi plan stavlja rak vrata maternice, ali tu je još 5 drugih sijela raka, a od tri mogu oboljeti i muškarci", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od raka vrata maternice na godinu oboli 300 žena, a život izgubi njih 120. U Virovitičko-podravskoj županiji trenutačno se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja. U prvih 6 mjeseci pregledano je 800 žena.

Što manje oboljelih

"Želja nam je da se ti brojevi oboljelih i umrlih još više smanje jer mogućnost za prevenciju je tu i mogli bi tu bolest eliminirati tako da niti jedna žena ne oboli niti umre od ove bolesti", rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Baš zato cilj je postići da se protiv HPV-a cijepi 90 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:33